Zunanje žaluzije

Ko sva se z možem lotila gradnje hiše, sva precej razmišljala o tem, kaj vse lahko prispeva k temu, da bo bivanje še bolj praktično, videz hiše paše bolj privlačen. Razpravljala sva o vsem mogočem, od barve fasade do videza vhodnih vrat, pozabila pa sva na nekaj pomembnega: na senčila. Projektant naju je enkrat sicer povprašal o tem, ali želiva rolete ali zunanje žaluzije, a mu verjetno nisva podala odgovora, zato se je odločil kar sam – očitno bova imela žaluzije. Zidarji so seveda sledili načrtu in s senčili se tako ni nihče ukvarjal, dokler ni prišel čas, da počasi naročimo okna.

Zunanje žaluzije ali rolete?

žaluzijeOb naročilu oken sem ugotovila, da senčilom pravzaprav nisva namenila pozornosti. Da bi se odločila za rolete, je bilo že prepozno, čeprav bi se verjetno odločila prav za te, če bi šlo – od nekdaj se mi je zdelo odlično, da so okna povsem zaščitena pred točo, pa tudi pred vlomilci. Ponudili so nama seveda tudi možnost, da se za senčenje poskrbi z notranjimi žaluzijami ali lamelami, vendar pa se mi je zdelo, da so oboje precej pomanjkljive. Premalo zasenčijo, ves čas zahtevajo čiščenje, poleg tega pa ne želim imeti senčil, ki se rada zapletejo in potrgajo, ali pa so celo nevarna – imava namreč tri otroke, mačko in psa, in to se gotovo ne bi dobro končalo.

Najboljša izbira so bile torej zunanje žaluzije. Odločila sva se za nekoliko širše, da je lamel čim manj, ter v svetlo srebrni barvi, da bodo poleti kar najbolje odbijale sončno svetlobo in tako preprečevale pregrevanje notranjosti. In moram priznati, da je bila izbira prava …
Zunanje žaluzije vsako leto očistim – takrat, ko z možem spereva tudi fasado, da z nje odstraniva pajčevino, cvetni prah in drugo umazanijo. Zunanje žaluzije enostavno spereva, pri čemer uporabim tudi nekaj čistila, in svetijo se kot nove. Poleti se glede zadrževanja vročine resnično obnesejo, ker so na zunanji strani oken, poleg tega pa zatemnijo notranjost bolj kot bi jo horizontalne lamele iz tkanine.