Zimske gume

Sezona za zimske gume je obdobje, ki traja od 15. novembra do 15. marca. Takrat je obvezno imeti zimske gume,  zato bo prav kmalu potrebno poskrbeti za menjavo gum v zimske, da se bomo lahko vozili v snegu in mrazu. V zimskih razmerah ni dobra vsaka zimska guma, zelo se razlikujejo b karakteristikah in lastnostih pri zaviranju, zavijanju in pospeševanju. Za največjo varnost, si kupite gume, ki so narejene posebej za vaše vozilo, tovornjak, avto ali kombi.

Letne gume pri nizkih temperaturah začnejo izgubljati oprijem cestišča. Bolj je mrzlo, slabši je oprijem gume s cesto. Prav zato imamo zimske gume, ki so najbolj učinkovite pri nizkih temperaturah. Imajo globlji profil, da vozilu nudijo boljšo vodljivost na snegu in mokrih površinah. Tudi, če imate pogon samo spredaj ali zadaj, je priporočljivo, da zamenjate vse štiri gume avtomobila..

Nekaj nasvetov za izbiro zimkskih gum:

Poglejte ali guma izpolnjuje vse potrebne standarde, preverite oznake na robu gume, npr. oznaka M+S (mud+snow). Preverite tudi višino profila, ta mora biti za zimsko gumo najmanj 3mm.

V homoligacijskem kartončku preverite dimenzije gume predpisane za vaš avto. Prevelika guma vam lahko poškoduje avto, premajhne pa ne kupujte samo zato, ker je cenejša kot tista za katero dimenzije so predpisane.