Zgodovina razvoja papirja

V članku se bomo na kratko dotaknili zgodovine enega najbolj pogostih medijev za shranjevanje še dandanes, papirja. Kot prvo, od kje izvor same besede papir? Izhaja iz besede papirus, predhonik modernega papirja, ki so ga izdelovali že nekaj tisoč let pred našim štetjem. Izdelovali so ga iz rastline z grškim imenom Cyperus papyrus, od tod tudi ime. Naslednik papirusa v zgodovino razvoja je pergament, ki so ga uporabljali od leta 263 pred našim štetjem, pa vse tja do 15 stoletja našega štetja. Izdelan je bil iz živalske kože, ki so jo namakali v apnenem mleku. Prvi papir kot tak, se je prvič pojavil 180 let pred našim štetjem, na Kitajskem med časom dinastije Han. Za izdelato takratnega papirja so uporabljali rastlinska vlakna bambusa, trstike in slame, ki so jih položili pravokotno en čez drugega, nato pa s tolkači izločili sok in povezali vlakna. Nastal je papir. Po izumu kitajcev bi pričakovali, da bo papir v kratkem obdobju obkrožil svet in ga bodo uporabljali povsod, ampak temu ni bilo tako.

Kitajski izdelovalci so 500 let skrbno varovali recept za izdelavo papirja. Komaj leta 610 našega štetja se je skrivnost razkrila, prvič so za njo izvedeli v Koreji, nato pa kmalu zatem še japonci, ki so poenostavili sam proces izdelave in začeli uporabljati tudi druge materiale. Minilo je več kot 100 let, ko so papir, oziroma postopek izdelave, spoznali tudi v arabskih državah. Arabci so postopek izdelave še izboljšali, začeli so dodajati škrobova lepila in s tem je sam material postal dosti odpornejši in obstojnejši. Naslednji korak pri širitvi se je zgodil kmalu za tem. Arabci so prevzeli del Španije in tako so tudi evropska tla dobila medij za prenos informacij in arhiviranje.

Kaj pa papir na naših tleh?

Prvič smo ga začeli proizvajati v drugi polovici 16. stoletja, v dobi reformacije, ko uvoz ni več količinsko zadostoval potrebam naših piscev. Janž Kisl je bil lastnik prve domače delavnice za izdelavo papirja pri nas. Postavil jo je leta 1579 na Fužinah ob Ljubljanici. Zakaj se je papir uporabljal v prvih letih? Pred papirjem so se sporočila prenašala z ustnim izročilom, pri čemer je velikokrat prišlo do motenj oziroma netočnih prenosov sporočil. S papirjem se je ta težava odpravila. Z iznajdbo tega še danes popularnega medija so lahko tudi zapisali zgodovino oziroma takratno sedanjost in s tem zelo olajšali delo današnjim preučevalcem zgodovine.

Pa uporaba danes?

Zanimivo je, da kljub izjemnemu razvoju digitalnih medijev, papir še vedno ni izgubil svojega primata za najbolj kredibilen medij, za tiskanje dokumentov, pomembnih podatkov, fotografij in ostalih stvari. Poleg tega pa ga v moderni dobi večji delež tudi recikliramo, tako da je skrb za okolje dosegla tudi papirno industrijo. Kaj pa prihodnost? Mislite, da ga bo zamenjal kakšen drug medij, odpornejši material, cenejši za izdelavo? Pustimo se presenetiti, dejstvo pa je, da je digitalizacijo moč občutiti na vsakem koraku, papir pa je še vedno del našega vsak dana. Fotografijo z prijateljem, sorodnikom ali družino ima vsak raje na papirju, kot nekje na trdemu disku kajne? In verjetno bo tako ostalo še nekaj časa.

zgodovina papirja