Zdrave maščobe so pomembne v naši vsakodnevnih prehrani

Našo vsakodnevno prehrano sestavljajo številne različne maščobe in prav je tako. Vendar pa se na žalost, brez ali z našo vednostjo, na seznamu prevečkrat pojavijo tiste, ki z večanjem njihove količine postajajo slabe za naš organizem. V mislih imamo nasičene maščobe, ki jih zaužijemo na primer s pečeno in/ali ocvrto hrano.

Omega3 so primer tistih maščob, ki jih v povprečju v človeškem organizmu primanjkuje, saj jih človeško telo ni zmožno samo proizvajati. Prav tako velja za omega-6 maščobne kisline, vendar pa so le-te za razliko od prejšnjih dosti bolj prisotne na našem jedilniku, celo prevečkrat. Le-te zgoščajo kri in omogočajo, da prihaja do strdkov. Ravno nasprotno pa omega-3 maščobne kisline redčijo kri. Zato je pomembno usklajevanje teh dveh omenjenih maščobnih kislin, v kolikor ne želimo raznih vnetij ali celo bolezni. Predvsem pa je to pomembno za presnojedce in pa nosečnice, saj ti potrebujejo bistveno večjo količino vnosa. Omega-3 so pomembne tudi za mlajše, saj omogočajo njihovo optimalno rast in razvoj, predvsem pa vpliva na razvoj možganov, oči in živčevja. Poleg tega pa so za nas pomembne predvsem zato, ker nas varujejo pred raznimi boleznimi, pomagajo pa tudi zdraviti. Najbolj ugodno vpliva na preprečevanje bolezni srca in ožilja. Vir teh pomembnih maščobnih kislin je v nekaterih zelenolistnatih zelenjavah, nekaterih morskih algah, lanenih in konopljinih semenih, orehih, ribah, neptunovemu krilovemu olju, itd.

Neptunovo krilovo olje je za razliko od drugih virov omega-3 maščobnih kislin težje pridobiti, saj je njegov postopek patentiran in se pridobiva iz antarktičnega krila imenovanega Euphausia superba in je v bistvu planktonski rakec. Za razliko od rib, kril ni absorbiran s težkimi kovinami in pesticidi, ki se jih lahko zaužije v morju. Prav tako vsebuje tudi večje količine omega-3 in se tudi dosti hitreje ter učinkoviteje absorbira v človeško telo.