Zasnova nove stavbe

Pri zasnovi nove stavbe, pa je ta lahko namenjena tako privatni ali pa poslovni uporabi, je izjemno pomembno, da je sama zasnova razporeditve prostorov prava. To je pomembno zaradi več razlogov, med katerimi ne smemo pozabiti na to, da mora biti prostor čim bolje uporabljen, da ne sme biti prostora, ki ni ravno racionalno uporabljen, da je v prostoru dovolj svetlobe, za kar morajo poskrbeti pravilno izbrana okna in okna, ki so nameščena na pravih lokacijah, da so prostori zaključeni tako, da so notranja vrata pravilno razporejena, torej da notranja vrata ne zapirajo prostora preveč ali premalo, da imamo v prostoru tisto, kar potrebujemo.

Če združimo vse od naštetega v eno besedo, potem je pri načrtu treba poskrbeti za pravo bivanjsko klimo, s čimer se zagotovi zadovoljstvo pri uporabi in tudi višja tržna vrednost, če je projekt namenjen za prodajo ali oddajo. Ker je tak projekt namenjen uporabi tam cca 100 in morda še več let, je prav, da pri zasnovi vse to tudi upoštevate in na določenih korakih pač ne varčujete. Ker pa je naše življenje zaradi precej nizkega življenjskega standarda žal podvrženo varčevanju, pa je morda edina opcija, če je to že nujno potrebno, da se določene stvari vgradijo malo kasneje. Okna vsekakor to ne morejo biti in morajo biti vgrajena čim prej, s čimer se konča prepih, zgradba tudi zaključi navzven, prepreči vsiljivcem vstop in še marsikaj bi lahko našteli.

Za okna mora nujno veljati, da morajo biti izbrana dobra in torej takšna, pri katerih se stroški izgradnje, pri kateri smo varčevali na napačnih korakih, poznajo še tako dolgo, dokler se okna ne zamenjajo. Za njih velja namreč, da morajo biti izbrana v skladu z določenimi energetskimi standardi. Kako pa je na primer za notranja vrata? Ja, tu res ne preprečujemo vstopa mrzlega ali pa vročega zraka v objekt, ampak po drugi strani pa je vseeno treba upoštevati, da notranja vrata prostore pregrajujejo, torej te vloge nimajo samo stene. Torej morajo biti tudi notranja vrata izbrana v tej smeri, torej morajo tesniti, ker vseh prostorov ne ogrevamo enako, prav tako morajo poskrbeti za prijeten izgled prostora, pa seveda tudi preprečevati morajo čim bolj prehod in kroženje zvoka. Vse to se moramo pri odločitvah nujno zavedati ter tudi upoštevati. Izjemno pomembno je tudi zavedanje, da za energetsko gradnjo lahko dobimo subvencijo, kar zagotovo finančno lahko izredno pomaga na samem začetku, ko so stroški tako visoki, da je vsak dodaten evro preveč. Za slednja se lahko obrnete na http://markelj.com/notranja-vrata/.

Nikakor pa žal pri tovrstnih odločitvah ne smemo pozabiti na dizajn. Vem, to je že bilo omenjeno v tem članku, vendar se tega ob gradnji zaveda bore malo ljudi. Zakaj se je treba s pohištvom in ostalimi proizvodi prilagajati izbiri oken in vrat, če pa bi bili lahko pri vseh izbirah svobodni, če bi bila sama zasnova tako dobra, da bi vključevala tudi to. Ne pozabite, tudi s takim korakom lahko izredno veliko privarčujete, pa čeprav se na prvi pogled zagotovo to ne zdi tako.