Zanimivi nagrobniki

Smrt spremlja mnogo tradicij in ceremonij, ki se zelo razlikujejo od kulture do kulture. Večina stvari se dogaja okoli skrbi za umrlega, posmrtno življenje in pokopa. V zahodni kulturi umrle navadno pokopljemo ali upepelimo, medtem, ko imajo drugje drugačne običaje. V Tibetu umrlega pustijo na gori in dobi ti. »nebesni pokop«, v starem Egiptu so umrle mumificirali.

Ker je kultura živa stvar, ki jo določa družba se venomer spreminja. Enako velja za procese povezane s kulturo in tudi obredi ob smrti niso izjema. Tradicionalno je pogreb žalovanje za umrlim, na pokopališče pa ljudje hodijo in se ustavijo ob nagrobniku, kjer je napisano ime umrlega in datum rojstva ter smrti.

Vendar pa tudi pri nagrobnikih včasih najdemo nekonvencionalno domišljijo s katero so oblikovani nagrobniki. Ponavadi gre tu za želje pokojnika, ki želi, da se ga spominja na drugačen način. Obstaja sicer tudi možnost da imajo take želje svojci pokojnega, vendar mislim da gre v večini primerov za oporoke. Tukaj lahko res rečemo da človekova domišljija ne pozna meja!

Spodaj si lahko pogledate nekaj zanimivih slik nagrobnih spomenikov, ki so daleč od takih, ki smo jih navajeni na naših pokopališčih.