Zakaj potrebujete SSL certifikat?

Zagotovo je prav vsak od vas že slišal ali naletel na termin SSL certifikat. Še toliko bolj verjetno, da ste se soočili z njim, pa je, če ste lastnik spletne strani ali pa trgovine. In čemu je tovrstni certifikat sploh namenjen? Še preden vam odgovorimo na to vprašanje, vam bomo najprej pojasnili, kaj je SSL certifikat.

S pomočjo prispevka pa boste ugotovili tudi, ali ga potrebujete in da obstaja več vrst takega certifikata.

Kaj je SSL certifikat?

SSL certifikat je označen kot kriptografski protokol. V prvi vrsti omogoča povezavo med uporabnikom in spletno stranjo. Na ta način se v kar se da veliki meri zavarujejo pretočni podatki, obenem pa se popolnoma izniči še možnost prisluškovanja pogovoru. V praksi to pomeni pogovor med uporabniškim brskalnikom in spletno stranjo ter na prenos podatkov med obema.

Še posebej pomemben oziroma potreben pa je SSL certifikat pri spletnih trgovinah. Zagotovo veste, da pri spletnem nakupovanju uporabniki podajajo tudi podatke o svojih kreditnih karticah in geslih, obenem pa so vključeni še številni drugi osebni podatki. V taki situaciji certifikat poskrbi, da se prav vsi podatki ob prenosu informacij kriptirajo ter so popolnoma zavarovani pred možnimi prisluškovanji in tudi vdori, ki pa niso prav nikoli povsem izključeni. Na tak način se lahko ustvari izjemno veliko zaupanje med prodajalcem in kupcem oziroma stranko.

SSL certifikat krepi zaupanje

Certifikat za zaščito informacij in ohranjanje varne povezave

SSL certifikat je torej nujno potreben za zaščito najobčutljivejših informacij, obenem pa tudi zaradi ohranjanja varne povezave med obiskovalcem in strežnikom. Ker je z njim spletna stran veliko bolj varna, se posledično lahko izboljša tudi položaj same spletne strani, in sicer na iskalniku Google. Lahko torej rečemo, da SSL certifikat odlično vpliva tudi na samo SEO optimizacijo spletne strani.

Več vrst SSL certifikata

Na voljo vam je več vrst različic SSL certifikatov. Ti so vezani na moč preverjanja pristnosti. Pri nas jih ponujajo kar nekaj, med njimi so nekateri povsem brezplačni.

Eden od brezplačnih SSL certifikatov je na primer t. i. Let’s encrypt. Ta poskrbi za kriptiranje podatkov. Zanj pa velja, da je samopodpisniški. Kaj to pomeni? To pomeni, da ni nobenih dodatnih preverjanj lastništva strani na spletu. Obenem zanj velja tudi to, da ga ne izdaja nobeno od priznanih podjetij, ki bi jamčilo za njegovo pristnost.