Zakaj je dobro klonirati disk?

Kloniranje diska nam lahko prihrani veliko dela v različnih situacijah v pisarni in domačem okolju. Za izdelavo ne potrebujemo nobenega posebnega znanja ali opreme. Slediti moramo samo nekaj preprostim korakom in že lahko naredimo identično kopijo, ki je klon starega diska ali SSD-ja. Dandanes se kloniranje diska uporablja za veliko različnih namenov katere bi radi razložili v tem članku. Skupaj si poglejmo kaj so potrebni koraki za sledenje temu postopku in ali je čas, da kloniramo svoj disk.

Kako poteka kloniranje diska?

Kloniranje diska prekopira vso vsebino trdega diska ali SSD-ja na drug svež medij. Tudi particije se prenesejo in tako dobimo duplikat. Sam proces lahko traja nekaj ur ali celo dan ali več. Odvisno je od hitrost našega diska ter količine podatkov, ki jo želimo prenesti.

varnostna kopija podatkov na disku računalnik

Za zagon kloniranja potrebujemo programsko opremo, ki zna narediti klon trdega diska ali SSD-ja ter svež medij, kamor bomo prenesli vse podatke. Največkrat ta proces uporabljamo, če želimo nadgraditi spominski medij v svojem računalniku, ne da bi potrebovali še enkrat nameščati operacijski sistem in vse programe.

posamezne komponente namiznega računalnika

Kateri je primeren medij za klon?

Tukaj postanejo stvari bolj zanimive. Dejansko lahko brez težav naredimo klon mehaničnega trdega diska na nov SSD. To se splača narediti v primeru, da potrebujemo hitrejši spominski medij, ker smo nezadovoljni z počasnim zagonom aplikacij, kot tudi samega računalnika.

Drug scenarij bi bil, da ima naš trdi disk težave z delovanjem. To je lahko zaradi starosti ali drugih napak. Da bi rešili vse svoje podatke in se izognili ponovnem nameščanju operacijskega sistema Windows, naredimo kloniranje diska.

Moramo pa upoštevati sledeče pogoje za uspešno izdelavo duplikata:

Novi disk mora biti enake ali večje kapacitete, kot stari.

To je zato, saj ko izdeluje klon diska, vedno kopiramo vse podatke s starega medija na novi. Fizično bi bilo nemogoče vse skopirati na medij, ki je manjši, kot vsi naši podatke.

  • Možno je kopiranje z trdega diska na SSD in obratno,

Operacijskemu sistemu je vseeno, ali deluje na SSD disku, ali na trdem disku. Glavna stvar je, da so delujoče vse particije.

  • Stari medij je potrebno izbrisati

Če smo klonirali svoj trdi disk ali SSD, je dobro, če starega izbrišemo, da ne pride do zlorab.

Računalniško kopiranje podatkov

Kloniranje je močno orodje v računalniškem svetu. Če želimo postopek izvesti prav, je dobro, če prosimo strokovnjaka za nasvet in pomoč. Tukaj lahko omenimo, da za najbolj ključne podatke, vedno imejmo izdelane varnostne kopije v primeru, če bi jih nujno potrebovali. Veselo kloniranje!