Vzroki za nastanek bolečin v hrbtu

Bolečine v hrbtu so nedvomno ena izmed najpogostejših težav, s katerimi se soočamo ljudje najrazličnejših starosti. Zaradi sodobnega načina življenja ni več le bolezen starejših – naša hrbtenica je namreč ves čas obremenjena in trpi.

Občutimo lahko bolečine bodisi v ledvenem, prsnem ali vratnem delu hrbta, večina težav pa je posledica sprememb v medvretenčnih ploščicah. Spodaj predstavljamo nekaj različnih dejavnikov, ki pogosto vplivajo na razvoj bolečine v hrbtu. Odpravljanje vzroka bolečine lahko namreč zmanjša težave s hrbtom.

Prekomerna telesna teža

Težji ko smo, večjo težo morajo nositi naše mišice in sklepi. Dodatna teža okoli trebuha potisne medenico naprej in hkrati ustvari povečano napetost v spodnjem delu hrbta. V kolikor imamo poleg tega še šibkejše mišice, se večji del teže prenese na sklepe, rezultat pa so obrabljeni sklepi.

raztezanje hrbta po napornem delovniku

Sedeč način življenja

Gibanje pomaga ohraniti hrbet zdrav. Brez gibanja in vadbe so mišice toge in oslabljene, to pa pomeni slabšo podporo za hrbtenico. Z močnimi mišicami bo močnejši tudi hrbet, poleg krepitve pa ne smemo pozabiti niti na vaje za razteg in gibljivost. Če torej v službi ves čas sedite, si nujno vzemite čas za sprehod ali drugo obliko vadbe. Vaš hrbet vam bo hvaležen!

Nepravilna drža telesa

Sedeč način življenja je pogosto povezan tudi z nepravilno držo telesa. Bodite pozorni na to, kako sedite ali stojite. Poskusite ostati čim bolj vzravnani, saj je to eden izmed najpogostejših vzrokov bolečine v hrbtu.

vaje za krepitev hrbtnih mišic

Dvigovanje težjih bremen

V kolikor redno dvigujete težja bremena, obstaja večja verjetnost, da boste razvili težave s hrbtom. Naš hrbet je sicer zmožen podpirati večja bremena, vendar ob rednem nepravilnem dvigovanju večje teže rad popusti.

Stres

Stres v današnjem času povezujemo z najrazličnejšimi težavami – tudi z bolečinami v hrbtu. Zaradi stresa smo napeti, naše mišice so zategnjene. Ko poleg dodamo še pomanjkanje gibanja, lahko hitro vidimo, zakaj pride do bolečin v hrbtu.

meditacija proti bolečini

Poškodbe

Lahko gre za poškodbo pri športu, v službi ali pa med dvigovanjem bremen. Vzrok za poškodbo je pogosto povezan s katerim od zgornjih dejavnikov. Če je naša hrbtenica oslabljena, potem po do poškodbe prišlo veliko prej.

Ne glede na vzrok pa se v primeru bolečin v hrbtu izogibajte vsem opravilom nenadne, sunkovite gibe in ki dodatno obremenjujejo vašo hrbtenico.