Vse o kaminih

Kamin je vzidana peč z odprtim kuriščem. V kurišče nalagamo drva in toplota iz kamina greje celotno stanovanje. Kamin je arhitekurna struktura, namenjena kurjenju ognja. Uporabljen je večinoma zaradi sproščujočega ambienta, ki ga ustvari. Sprva je bil namenjen kuharskim namenom, saj so na njemu ženske kuhale hrano ali pa grele vodo. Sedaj pa je namenjen polepšanju prostora in je eden glavnih virov toplote.

Pomiri nam tudi okoljske vesti. Ne samo zaradi mediacije ob gledanju v ogenj.

Dobri kamini zagotavljajo toploto prek sevanja in konvekcije, kar je ugodno za naše počutje. Kaminske peči so narejene tako, da se z njimi ne rabimo intezivno ukvarjati, saj glede čiščenja ni več težav.

Narejen je iz opečnatih materialov, čez pa so ponavadi ploščice, ali drugi kamniti materiali. Poznamo več vrst kaminov: toplozračni kamini, krušne peči, kaminske peči na drva, kaminske peči na pelete, štedilniki, in druge vrste kaminov, ki nas grejejo ali pa estetstko polepšajo stanovanje. Stanovanju dajo pridih domačnosti in sproščenosti, ob mrzlih zimskih dneh pa nas greje in oddaja toploto po stanovanju.

Okrasitev, dekoracija kamina je tisto, kar naredi kamin zelo fantastičen in lep. Ognjišče je vidni del sobe, prostora in z pogledom nanj takoj opozori nase. Če bo kamin okrašen in dekoriran bo toliko bolj opazen vpadljiv! Z okrasitvijo, dekoracijo kamina bomo pridobili nov videz za celoten prostor. Stvari je treba upoštevati dosledno. Pri okrasitvi se morajo dopolnjevati in ujemati barve sten z barvo kamina, kakor tudi izbira in vrsta predmetov, ki bo na in okrog kamina. Za okrasitev kamina so primerne predvsem slike in drugi predmeti, ki imajo kakršen koli pomen in obiskovalcem dajo sporočilo.