Toplotna črpalka za sanitarno vodo za manjšo porabo elektrike

Toplotna črpalka se ne uporablja le za ogrevanje prostorov, temveč je uporabna tudi pri pripravi sanitarne vode. Tovrstne toplotne črpalke imajo največkrat že vgrajen bojler in predstavljajo najučinkovitejšo rešitev priprave sanitarne vode v novejših objektih. Toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode je prav tako mogoče priklopiti na že obstoječ bojler, v primeru da je ta dobro delujoč in ga s tega razloga ne želimo menjati. Splošno gledano so toplotne črpalke ekološko najprijaznejši in energetsko najbolj učinkoviti način ogrevanja, ki ga lahko uporabimo tako v prostoru, kot tudi za pripravo sanitarne vode.

 

Tako kot običajni sistemi, tudi sanitarne toplotne črpalke delujejo po principu izmenjave energije med dvema različno toplima elementoma, največkrat pa izmenjava poteka med zrakom in vodo. Pri segrevanju vode se zrak ohlaja, zato lahko to lastnost toplotne črpalke za sanitarno vodo izkoristimo sebi v prid – za hlajenje prostorov, kot je denimo klet. Razlog, zakaj se vse več posameznikov odloča za segrevanje vode s toplotno črpalko je izjemno majhna poraba elektrike, ki prispeva k nižjim mesečnim stroškom in tako k velikim prihrankom v gospodinjstvu.

 

Toplotna črpalka za sanitarno vodo

 

Ker sistem deluje podobno kot klimatska naprava, kar pomeni da toploto pridobi iz brezplačnega vira energije in ga nato prenese v želen prostor, za svoje delovanje potrebuje zelo malo elektrike, s tem načinom delovanja pa prispeva tudi k nižjim mesečnim stroškom in zato predstavlja energetsko najbolj učinkovit način priprave sanitarne vode, ki zagotavlja hlajenje in ogrevanje z uporabo obnovljivih, brezplačnih virov toplote iz naše okolice.

 

Za temperaturo, ki jo želi uporabnik, naprava poskrbi brez uporabe kompresorja, zato jo strokovnjaki za ogrevanje priporočajo vsakomur. Ko bomo v pestri ponudbi izbrali najprimernejši model toplotne črpalke za sanitarno vodo z majhno porabo elektrike, moramo razmisliti, v kateri prostor jo nameravamo postaviti. Sistemi za sanitarno vodo so v večini primerov zelo občutljivi na mraz in zato ne delujejo, kadar temperatura v prostoru pade pod 17°C. Nekateri modeli, ki so na voljo na tržišču, delujejo tudi do -10°C, vendar se je pred nakupom vseeno potrebno zelo natančno informirati. Ker imamo možnost priklopa ogrevalnega sistema na dodaten vir energije, kot je peč, je tudi o tem dobro pridobiti informacije s strani strokovnjaka, ki bo poskrbel za strokovno izvedbo priklopa.

 

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri toplotne črpalke za sanitarno vodo?

Da bi si zagotovili majhno porabo elektrike, je naša naloga izbrati sistem, ki nam bo to omogočil. Še posebej pozorni moramo biti na grelno število, ki ga označuje kratica COP. Višje, kot je število, večji izkoristek ima izbrana toplotna črpalka za sanitarno vodo in manjša bo poraba elektrike. Ker je ponudba na tržišču pestra, moramo razmisliti tudi o izbiri proizvajalca, saj bo kvalitetna toplotna črpalka za sanitarno vodo, izdelana iz najbolj kakovostnih komponent, ob pravilnem vzdrževanju zdržala tudi dve desetletji. Izdelki slabše kakovosti se hitro kvarijo, imajo krajšo življenjsko dobo ter višjo porabo elektrike in nam ne prinesejo veliko več kot dodatne stroške, ki nastanejo zaradi potrebe po nenehnih popravilih.

 

Še ena stvar, na katero moramo biti pozorni pri izbiri ponudnika je možnost servisa, saj si v primeru okvare zagotovo želimo dobro podkovanih serviserjev in vzpostavljene servisne mreže, ki bo hitro in zanesljivo odpravila našo težavo. Pri odločitvi za kvalitetno sanitarno toplotno črpalko lahko pričakujemo velike prihranke, pri čemer so lahko stroški tudi celo za več kot 60 odstotkov nižji. Cena oziroma strošek nakupa se nam torej v celoti povrne.

 

Katere so ostale prednosti uporabe sanitarne toplotne črpalke?

Omenili smo že manjšo porabo elektrike, vendar toplotne črpalke za sanitarno vodo spremljajo tudi številne druge prednosti. Sanitarna voda se lahko z modeli iz ponudbe Orca ogreva vse do temperature vhodnega zraka -10 °C. Obetamo si lahko tudi 5-letno garancijo ob nakupu toplotne črpalke za sanitarno vodo, cena pa je pri vseh modelih 3001 subvencionirana. S sistemi uspešno nadomestimo bojler in poskrbimo za nižjo ceno ogrevanja, saj je glavni vir toplote za pripravo sanitarne vode okoliški zrak.

 

Če želimo dolgoročno znižati ceno ogrevanja in s tem porabo elektrike, je najboljša rešitev kvalitetna toplotna črpalka. Sanitarna voda bo kljub nižji ceni oziroma stroškom vedno ogreta na prijetno temperaturo in pripravljena za uporabo. V podjetju Orca svojim strankam vedno priporočamo, da se sanitarna toplotna črpalka zrak voda vgradi tja, kjer bo mogoče tudi sočasno hlajenje sosednjega prostora. Tako sanitarna toplotna črpalka opravlja dve funkciji hkrati. Izbirajte med različnimi modeli in velikostmi sistemov iz naše ponudbe, odvisno od tega, kakšna je za vas najustreznejša toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode. Na voljo smo vam tudi za vsa dodatna vprašanja v povezavi s karakteristikami.