Stopnje izobrazbe je danes zelo pomembna

Že naši starši oziroma prastarši so nam govorili kako pomembna je izobrazba, pa čeprav oni sami niso imeli ravno idealnih pogojev za študij. Marsikdo od njih je bil celo vesel, da je zaključil osnovno šolo, saj so zaradi situacije doma običajno morali že zelo zgodaj začeti delati. Danes je situacija popolnoma drugačna. Izobrazba nam je na dosegu rok in dostopna v vsakem trenutku, potrebno je imeti le voljo do učenja. Zato ni nič nenavadnega, da so stopnje izobrazbe vedno bolj pomembna.

 

stopnje izobrazbe v sloveniji

 

Stopnje izobrazbe vplivajo na našo prihodnost

In zakaj so stopnje izobrazbe tako pomembne? Če se boste potegovali za službo, so v razpisu običajno navedene najnižje stopnje izobrazbe, ki so zahtevane za razpisano delovno mesto. To je praktično prvo sito skozi katerega gredo vsi, ki so se prijavili na razpis. Torej, če je vaša stopnja izobrazbe prenizka za razpisano delovno mesto, potem ne ustrezate razpisnim pogojem.

Drugi pomembni vidik, ki ga imajo stopnje izobrazbe pa je, da neposredno vplivajo na našo plačo, sploh če se nameravamo zaposliti v javnem sektorju. Stopnje izobrazbe vplivajo na razvrstitev v tarifne razrede, ki pomembno vplivajo na višino plače. Običajno velja, da višja kot je stopnja izobrazbe, boljšo plačo bomo imeli. Zato je zagotovo za vsakogar, ki se kakorkoli še izobražuje, izjemno pomembno, da čim dlje vztraja v šolskem sistemu in si na ta način pridobi čim višjo stopnjo izobrazbe, ki tako pomembno lahko vpliva tudi na našo prihodnost.

 

 

Stopnje izobrazbe si sledijo od najnižje do najvišje

Verjetno veste, da so stopnje izobrazbe podatek, ki ga je potrebno napisati na marsikateri obrazec, vlogo ali pa anketni vprašalnik. Načeloma ostaja stopnja izobrazbe ves čas enake, pri nas pa je prišlo do nekaterih sprememb v poimenovanju z uvedbo bolonjskega sistema. Tako ločimo stopnje izobrazbe pred bolonjskim sistemom in stopnje izobrazbe po bolonjskem sistemu. V obeh primerih si stopnja izobrazbe sledi od 1., ki je najnižja, do 8., ki je najvišja.

Kot dosežena stopnja izobrazbe se šteje, zadnja stopnja, ki je še dokončana. Če imamo na primer nedokončano osnovno šolo, je to prva stopnja izobrazbe, ko pa jo dokončamo, dosežemo drugo stopnjo izobrazbe. In drugo stopnjo izobrazbe imamo priznano tudi v primeru, da neuspešno opravimo maturo oziroma poklicno maturo na srednješolskem nivoju izobraževanja. Tretja stopnja izobrazbe se torej prizna šele, ko dokončamo nižje poklicno izobraževanje, če pa opravimo maturo ali poklicno maturo pa imamo priznano 5. stopnjo izobrazbe. Za najvišje stopnje izobrazbe se štejejo, če smo dokončali doktorat znanosti.