Spominska kartice za prenosne naprave

Lahko ji rečemo tudi spominska kartica ali flash memory kartica. To je naprava, ki je namenjena izključno zapisovanju in hrambi podatkov na naših pametnih napravah, kot so telefoni, tiskalniki, fotoaparati, digitalne kamere, televizorji, tablice, prenosni računalniki ipd.

Prepoznamo jo po majhni in ploski obliki, ki je nalašč izdelana tako, da jo lahko vgradimo v svojo napravo. V tem članku si bomo ogledali vse najbolj pogoste vrste spominskih kartic ter njihovih specifikacij.

Različne dimenzije in vrste naprave

Dandanes lahko zasledimo veliko število različnih flash ali spominskih kartic na trgu. Vse se razlikujejo po velikosti, kompatibilnosti ter zmogljivosti spomina. Poglejmo si nekaj najbolj popularni vrst:

MicroSD

Najbolj popularna vrsta spominskih kartic, saj jih vgrajujemo v računalnike in pametne telefone. Micro SDHC imajo med 4GB ter 32GB spomina. Micro SDXC pa so kartice s spominom več kot 32GB do 2TB.

CompactFlash

Uporabljajo se predvsem v digitalnih kamerah.

SDHC in SDXC

Spominska kartica, ki je narejena za najbolj zahtevne uporabnike, ki se ukvarjajo z zajemom slike in videa. Vse spominske kartice nad kapaciteto spomina 64GB pa imajo oznako SDXC.

Extreme Digital Picture Card ali xD

To so kartice, ki imajo izredno kapaciteto ter so narejene za shranjevanje slik.

 

64 gb sd kartica

 

Kapaciteta spomina kartice

Spominske kartice imajo omejeno kapaciteto spomina. Res je, da ima vsaka vrsta različno količino spomina. Cena narašča s kapaciteto spomina, vendar dandanes brez težav dobimo od 4GB do 128GB zmogljivo kartico. To pomeni, da si lahko za minimalne stroške izboljšamo delovanje:

  • Pametnih telefonov
  • Prenosnikov
  • Tabličnih računalnikov

Spominske kartice za profesionalne namene

Če uporabljamo zmogljiv fotoaparat ali kamero, potem potrebujemo izredno zmogljivo spominsko kartico. Tukaj je velikost najbolj pomembna, saj bomo lahko veliko več naredili, če ne bomo potrebovali vedno menjavati kartice v našem aparatu.

Priporočamo, da imamo na zalogi tudi rezervne spominske kartice, saj nikoli ne vemo, kdaj jih bomo potrebovali. Res pa je tudi, da visoko-kvalitetne slike vzamejo veliko prostora. To je še posebej uvidevno pri profesionalnih napravah, ki zajemajo sliko in video v RAW formatu.

Kaj lahko naredimo v primeru okvare

Kot vsak spominski medij, se lahko spominska kartica tudi pokvari. V tem primeru potrebujemo reševanje podatkov. Ne glede nato ali se nam je pokvaril fotoaparat, prenosnik, tablica ali druga naprava je možno podatke s spominske kartice rešiti.

Priporočeno je, da reševanje zaupamo strokovnjakom, kot je podjetje Kotar. Na spletni strani www.kotar.si bomo zasledili vse storitve reševanja, ki jih lahko koristimo. Pokvarjeno napravo in spominske medije takoj prenehajmo uporabljati in odnesimo na servis, saj tako povečamo možnosti, da bodo vsi podatki rešeni.