Sodni prevodi so za veliko stvari nujno potrebni

Sodni prevodi so nujno potrebni, ko se javljate na kakršenkoli javne razpise, ko tuje listine oddajate v postopke na sodišče oz. pri drugih različnih državnih organih. Sodni prevodi so obvezni tudi, če želite svoj študij oz. šolanje, ki ste ga do zdaj opravljali v tujini, nadaljevati v Sloveniji ali pa morda tudi obratno.

Obvezni so tudi, če ste tujec in se želite poročiti v Sloveniji, saj v takšnem primeru nujno potrebujete potrdilo o vašem samskem stanu iz vaše matične domovine, ki pa mora obvezno biti prevedeno v slovenščino, ta prevod pa mora biti sodno overjen, saj se sicer v Sloveniji ne boste mogli poročiti.

Sodni prevodi naj se vežejo z originalnim dokumentom

Veljavni sodni prevodi so le tisti, pri katerih je skupaj s prevodom zvezan tudi originalni dokument ali pa vsaj overjena kopija originala. Overjeno kopijo originala najlažje in najceneje dobite na upravni enoti, lahko pa jo naročite tudi pri notarju, ampak notarska overitev je bistveno dražja od overitve, ki jo lahko opravite na upravni enoti. Za vezavo pa sodni prevodi ne potrebujejo notarsko overjene kopije, ampak zadostuje upravna overitev. Le redkokdaj bo zadostila potrebam tudi vezava z natisnjeno kopijo vašega dokumenta.

Sodno overjeni prevodi

Takšna izjema je dopustna takrat, ko original ne obstaja, ali pa vam je bil original zgolj poslan z elektronsko pošto in do pravega originala ne morete. Se pa vsekakor čim bolj izogibajte temu, da se sodni prevodi vežejo z natisnjeno kopijo vašega dokumenta, saj mnoge institucije takšnega prevoda ne bodo sprejele za verodostojnega in boste tako vrgli denar za prevod s sodno overovitvijo vrgli stran. V kolikor sami niste povsem prepričani na kakšen način se morajo sodni prevodi za vas opraviti, se pozanimajte tam, kamor morate prevod nato oddati. V kolikor vam tam rečejo, da bo dovolj zgolj vezava z natisnjeno kopijo, bo to odlično za vas, saj bo to za vas najceneje in najhitreje.

Če pa iščete pravega ponudnika za vas, pa ga najdete tukaj: http://www.poliglot.si/sodni-prevodi