So trampolini nevaren ali dobrodošel športni rekvizit?

Od mnogih ste slišali, da so otroku na vrtu postavili trampolin in da otroci naravnost uživajo ob skakanju na njem, vseeno pa niste povsem prepričani, če so trampolini nevaren ali dobrodošel športni rekvizit? Dokazano je, da je prožna ponjava zelo primerna za vse ljudi od 5 leta starosti dalje, vsekakor pa jo je potrebno pravilno uporabljati, sicer je lahko tudi zelo nevarna, kot tudi vsaka druga stvar, če se je ne uporablja v skladu z navodili proizvajalca in pravili uporabe.

Ali je prožna ponjava športni rekvizit?

Trampolini so zelo primerni za zdrave in normalno razvijajoče se otroke. Škodljiv bi bil lahko zgolj za otroke, ki svojih mišic nimajo dovolj dobro razvitih, saj lahko pripelje do tega, da otrok začne bolj hoditi po prstih, da hodi bolj na trdo, potem za takšnega otroka trampolini niso prava rešitev.

 

Prožna ponjava je lahko v veliko pomoč pri razvijanju otroških mišic

Trampolini.

V največ primerih so trampolini odličen pripomoček za pravilen in hitrejši razvoj otroških mišic, pa ne samo mišic na nogah, ampak mišic po vsem telesu, saj pri skakanju ne delujejo zgolj nožne mišične skupine, ampak skoraj vse mišice na človeškem telesu. Za povečanje varnosti, bodite pozorni, da ko se skače, da se trampolini, naj si bodi manjši ali večji, uporabljajo posamezno in ne da po njem skače več otrok na enkrat, saj ob posamezni uporabi do poškodbe skoraj da ne more priti. Nekje splošno merilo je, da so trampolini primerni za otroke od petega leta starosti dalje, vendar to ne drži popolnoma. Vsak človek, tako tudi otrok, je unikum in zato ne more biti kar splošno pravilo. Trampolini so primerni za vse, ki lahko na ravni in trdi podlagi normalno skačemo, torej so trampolini lahko primerni že za mlajšega otroka od petega leta starosti, morda pa še pri petih letih otrok ni sposoben normalnega skakanja in zato trampolini še niso primeren športni rekvizit zanj.