Smučarski čevlji – na kaj paziti pri nakupu

Smučarski čevlji so prav gotovo najpomembnejši del smučarske opreme. Kako tudi ne, saj smučarja povezujejo s smučmi. Poleg tega nikakor niso poceni. Zato vam svetujemo, da se na nakup dobro pripravite ter se založite z dovolj časa in energije, ki bosta potrebna za ta proces. Le tako boste našli pravi smučarski čevelj, ki vam bo na belih strminah še dolgo in zvesto služil. Zavedati se morate, da bodo napačno izbrani smučarski čevlji vodili do tega, da bo vodenje smuči oteženo, vi pa boste prikrajšani za marsikateri užitek.

1. Smučarski čevlji morajo biti dovolj veliki

Dolžina čevlja ne sme biti daljša od dolžine stopala, drugače se vam bodo smučarski čevlji v petah sezuvali. Pozabite na klasične številke čevljev; na bel list papirja raje začrtajte obris svojega stopala in ga primerjajte z vložkom smučarskega čevlja. Dodati morate vsaj 3 milimetre. Opozoriti moramo še na to, da pri odprtem čevlju nikakor ne smete čutiti, da se vaši prsti dotikajo sprednje stene čevlja. Pri nakupu ustreznih smučarskih čevljev je pomemben tudi obseg gležnja. Smučarski čevlji v predelu gležnja ne smejo biti ne preveč ohlapni ne preveč utesnjeni, drugače smučanje nikakor ne bo prijetno.

2. Smučarski čevlji morajo imeti ustrezno trdoto

Trdota v tem primeru ne pomeni trdote materiala, ampak silo, ki jo moramo uporabiti, da lahko nogo v zaprtem čevlju upognemo naprej. Kakšno trdoto imajo smučarski čevlji, nam povedo številke (flex), na vse skupaj pa vpliva tudi naša teža, telesna pripravljenost, spol in tehnika smučanja. Na splošno lahko napišemo, da večja številka pomeni večjo trdoto čevlja. Trdi smučarski čevlji so namenjeni izkušenim smučarjem moškega spola, medtem ko so številke pri ženskah nižje.

3. Smučarski čevlji morajo ustrezati tudi tehniki smučanja

Primer: če smo občasni nedeljski smučarji, potem za nas ne bodo primerni smučarski čevlji, ki so prilagojeni agresivnim tehnikam. Ravno obratno – za vrhunske smučarje so še kako primerni tekmovalni čevlji. Še bi lahko naštevali … Zato izberite par, ki bo najbolj ustrezen za vas in za vaš način smučanja. Še nimate svojih smučarskih čevljev? Klinite tukaj ter si jih izberite.