Skrb za domače živali

V tem članku bomo govorili o skrbi za domače živali, predvsem o skrbi za mačke in pse. Gre za izvrstne hišne ljubljenčke, ki nam venomer izražajo toplino in naklonjenost če za njih dobro poskrbimo.

Mačk in psov se lahko lotijo tako notranji kot zunanji zajedavci. Najpogostejši notranji zajedavci so gliste in trakulje. Današnji članek bo pa namenjen predvsem zunanjim zajedavcem. Pri zunanjih zajedavcih mačk in psov prevladujejo klopi, garje, uši. Nega ljubljenčkov je izredno pomembna, s tem poskrbimo, da bo žival zdrava in vitalna. Vseh omenjenih zajedavcev se je precej težko znebiti, vaša žival pa jih bo v svojem obstoju zagotovo dobila, problem se pojavi, če žival ni ustrezno zaščitena.

Klopi se nahajajo v travi in grmičevju, na psa pa se prenesejo na kakšnem sprehodu. Klopi pri psih so običajno bolj pogosti, saj je veliko mačk samo v notranjem prostoru, tam pa klopov običajno ni. Najbolj učinkovito sredstvo za preprečevanje prisesanja klopov na ljubljenčka so ampule proti klopom za pse.

Tako mačk, kot tudi psov pa se zelo pogosto lotevajo tudi bolhe. Bolhe so precej problematične, saj se lahko naselijo na naše preproge, z veseljem pa zaidejo tudi na druge vrste in med drugim tudi na nas. Gre za ploščate živali, ki se nahajajo v dlaki gostitelja, lahko pa zelo visoko skočijo, kar jim omogoča lažje premikanje. Proti bolham obstajajo različni šamponi, ovratnice in podobno. Glejte, da bodo izdelki, ki jih boste na živalih uporabljali do le-te nežni in učinkoviti, pri skrbi pa raje delujte preventivno, kot kurativno.