Sklepanje in vrste zavarovanj v Sloveniji

Kaj sploh je zavarovanje. Pri zavarovanju gre za sklenitev pogodbe med zavarovalnico in zavarovancem. Slednji lahko pod izpolnjenimi pogoji, ki so navedeni v zavarovalni pogodbi, zahteva izplačilo zavarovalnine. Do tega je zavarovanec upravičen, saj plačuje premijo, zato je tudi upravičen do določenih pravic.

Oglejmo si nekaj vrst zavarovanj, ki se najpogosteje pojavljajo v Sloveniji. Sklenete lahko naložbena, nezgodna, investicijska, pokojninska, zavarovanja, zavarujete lahko hišo, kredit, odgovornost, športno aktivnost, plovilo, plodove, zrakoplove, sklenete lahko življenjsko, zdravstveno, dopolnilno zdravstveno zavarovanje ali še kakšno drugo zavarovanje. To so le nekatera izmed možnih zavarovanj v Sloveniji, kot sem rekel zavarujete lahko res prav vse.

Vzemimo za primer obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje. Obvezno zdravstveno zavarovanje pokriva le nekatere izmed najnujnejših zdravstvenih uslug. Če sklenemo oba zavarovanja naenkrat pa smo deležni popolne medicinske oskrbe brez dodatnega plačila. Dodatno zavarovanje ali pod drugim imenom tudi dopolnilno zavarovanje krije dodatne zdravstvene usluge, ki v obveznem niso zajete. To so lahko zdravila in recepti, fizioterapevti, kirurgi, specialistično zdravljenje, presajanje organov, očesne storitve reševalne prevoze in še mnoge druge stvari. Cena dopolnilnega zavarovanja se običajno giblje med 25 in 30€, odvisna pa je od tega, kje zavarovalnino sklenemo.

Zdravje naj bi bilo na prvem mestu, a se tega ne zavemo šele do takrat, ko je prepozno, če šele takrat začnemo razmišljati o sklenitvi zavarovanja nas lahko zdravstvene storitve kar veliko stanejo. Seveda dodatno zdravstveno zavarovanje ni obvezno, to lahko sklepamo že z imena in tudi nekateri ljudje so upravičeni do omenjenega zavarovanja brez plačila. Študentom do 26. Leta starosti, dijakom, otrokom in brezposelnim plačevanje omenjenega zavarovanja ni potrebno.

Ker v tem članku definitivno ne bo prostora, da bi opisal vse zgoraj naštete tipe zavarovanj, se bom osredotočil še na enega zelo razširjenega. Avtomobilska zavarovanja pozna prav vsak. Čeprav avto ni nujno potrebno zavarovati, sam osebno še nisem srečal osebe, ki tega ne bi storila. Zavarovan avto je zaščiten proti marsičem, zahtevanje odškodnine v primeru nastale škode pa je zelo enostavno, če nismo kršili zavarovalne pogodbe. Vse pogoje si definitivno preberite, ko pogodbo sklenete, najpogostejši vzrok za neplačilo zavarovalnine pa je vožnja pod vplivom alkohola ali drog ter neupoštevanje prometnih predpisov. Avtomobilska zavarovanja lahko sklenemo le v primeru nesreče,lahko pa zavarujemo prav vse, voznika, potnike, stekla, pločevino, kasko zavarovanje, zavarovanje na parkiriščih in še mnoge druge tipe zavarovanj.

Te pakete lahko sklenemo kar ob tehničnih pregledih, velika večina mest, kjer avtomobile pregledujejo nudi hkratno sklenitev zavarovanj. Vendar so običajno zavarovalni paketi tam najdražji. Najceneje boste do paketa prišli če avto ali katerokoli drugo vozilo zavarujete pri zasebnem agentu ali kar prek spleta. Da prav ste slišali, zavarovanje prek spleta še ni ravno razširjeno pa vendar vam tam ponujajo ene izmed cenejših paketov. Prednost je vsekakor ta, da se izognemo gneči, na enem mestu pa imamo zbrane najcenejše ponudbe vseh zavarovalnih hiš. Hiter izračun vam ponuja možnost primerjave cen paketov med posameznimi ponudniki.

Zavarovanja se marsikomu ne zdijo smiselna, a v primeru ko pride do nesreče se kaj hitro zavemo kako pomembna so. Na spletu si oglejte vse tipe zavarovanj in se odločite za vam ljubšo metodo sklenitve pogodbe.