Senčila polepšajo dom

Na senčila večinoma gledamo kot na nekaj praktičnega, kar pomaga ubraniti notranjost našega doma pred nepridipravi, prev vročino, pa tudi pred pogledi sosedov. Poleg te praktične vrednosti, pa imajo senčila tudi svojo estetsko nalogo.

Ob misli na senčila največkrat pomislimo na notranje žaluzije, ki so pri nas izjemno priljubljene, saj so cenovno ugodne in enostavne za montažo. Včasih so bile notranje žaluzije zgolj bele in iz ozkih lamel, danes pa lahko izbirate med različnimi barvami, pa tudi širine so različne. Za zunanje žaluzije pa nimamo na voljo toliko možnosti – ker so te iz aluminija, bi bilo sicer ravno tako možno, da so v takšni ali drugačni barvi, a najbolj enostavno seje odločiti za sivo kovinsko klasiko, ki je najbolj obstojna.

Med zunanja senčila spadajo tudi rolete, ki so najbolj »močna« zaščita doma, tako kar se tiče sence kot tudi toplotne izolacije, zaščite oken, ter varnosti pred vsiljivci. Če se odločite zanje, je najbolje, da se namestijo pod omet, da ne motijo zunanjega videza stavbe. Upravljanje je lahko ročno ali avtomatsko (na gumb), rolete pa so večinoma iz bele plastike (bela plastika je najbolj obstojna).

Kdor ima zunanja senčila, na primer rolete ali zunanje žaluzije, se sicer pogosto odloči, da notranjih sploh ne potrebuje, in zadostujejo mu komarniki, ki preprečujejo vstop nepovabljenim žuželkam. Seveda pa to pomeni hladen videz doma – »prazen« občutek lahko notranja senčila povsem spremenijo in prispevajo k celotnemu notranjemu dizajnu. Zakaj ne bi torej izbrali barvnih notranjih žaluzij, rolojev, zaves? Tudi lamelne zavese in roloji so lahko iz materialov, ki so videti kot najbolj razkošne tkanine, ali pa se odločite tudi za kaj povsem naravnega, na primer lan.

Notranja in zunanja senčila velja dobro načrtovati – nenazadnje gre za nakup, ki naj bi nas zadovoljeval leta, ne pa, da bomo že kmalu po vselitvi ugotovili, da nam senčila sploh ne ustrezajo, ker ne opravljajo svoje naloge tako, kot bi jo morala.