Se brezplačno gostovanje splača?

Pregovor pravi, da brezplačno kosilo ne obstaja. Enako bi lahko rekli tudi za marsikatero brezplačno spletno storitev, kot je na primer spletno gostovanje. Na prvi pogled je morda sicer res zastonj, a če pogledamo pobližje ugotovimo, da na tak način ne dobimo tistega, kar želimo ali potrebujemo. Tako recimo lahko brezplačno gostujemo na nekaterih poddomenah spletnih strani, kot so na primer business.google , wix, weebly in podobni. Ne le to – pri njih ni na voljo le brezplačno spletno gostovanje, temveč ob tem dobimo še svojo poddomeno ter si lahko s pomočjo v ta namen izdelanih in zelo enostavnih orodij tudi sami izdelamo spletno stran. Tako lahko pridemo do spletne strani popolnoma brezplačno. Pa je to smiselno ali pa je domeno in spletno gostovanje bolje zakupiti kje drugje?

Brezplačno se včasih tudi ne splača

Ko se odločate za to, da boste imeli svojo spletno stran, se brezplačno spletno gostovanje v kombinaciji z brezplačno domeno sliši enostavno fantastično. Zakaj bi plačevali za nekaj, kar lahko dobite zastonj, kajne? Vendar pa se je treba pri tem zavedati, da s tem ne dobite lastne samostojne spletne strani, ki bi jo obiskovalci spleta jemali enako kot druge spletne strani. Spletne strani, ki gostujejo recimo na business.google.com, nimajo niti svoje lastne domene, zaradi česar jim obiskovalci spleta manj zaupajo. Poleg tega zaradi tega lahko zavzemajo tudi slabše pozicije med iskalnimi zadetki, kar je še ena pomanjkljivost. Brezplačno spletno gostovanje oziroma domena se tako včasih tudi ne splača, saj v resnici na tak način ne pridobite tistega, kar želite: čisto lastne spletne strani.

Spletno gostovanje pomeni minimalen strošek

Če se hočete resno ukvarjati s poslom, potem je treba vanj tudi nekaj vložiti. Nikakor pa ni treba, da je ta znesek zelo visok, saj lahko veliko dosežete tudi z minimalnimi stroški. V primeru, da hočete imeti svojo lastno spletno stran, spletno gostovanje skupaj z domeno predstavlja res minimalen strošek, zato se vam pri njem res ne splača varčevati. Prihranili namreč ne boste prav veliko, za ta denar pa lahko dobite lastno spletno stran na lastni domeni, kar je vsekakor nujno, če hočete biti prisotni na spletu in na njem tudi uspeti.