Savne v termah Zreče so oblikovane kot pohorska vas z vsemi pripadajočimi značilnostmi.

S tem savne ponujajo posebno izkušnjo vsem obiskovalcem poleg znanih zdravju koristnih učinkov. Obiskovalcem je v osnovi na izbiro finska savnaparna savna ter infrardeča savna. Finska savna je verjetno najbolj znana izmed vseh savn, v termah Zreče je pet finskih savn, vsaka s svojo barvno ali kristalno terapijo. Finska savna sodi med suhe savne, njihova posebnost je višja temperatura okolice ter nižja vlaga. Prostor v savni je zaprt, klopi ob stenah so klopi za kopalce. Del opreme finske savne je tudi peč na kateri je naložen kup kamenja, vedro vode ter metlice iz brezovih vejic. Voda se ob stiku z ogretim kamenjem izpari ter poskrbi za dodatno ogrevanje prostor, z metlicami se poživlja krvni obtok. Temperatura finske savne je med osemdeset in sto stopinjami Celzija, vlaga v zraku pa ne presega sedemdeset odstotkov. Finske savne sproščajo mišice, izboljšajo prekrvavitev telesa, oskrbo mehkih tkiv, poskrbijo za povečano telesno zmogljivost, pozitivno učinkuje na sklepe in hrbtenico, potenje izboljša izločanje strupov iz telesa ter čisti pore.

Parna savna.

Koža se hitreje in lažje obnavlja. Parne savne so nasprotje finskih, saj imajo nižjo temperaturo zraka ter visok odstotek vlage. Temperature se gibljejo med štirideset in petdeset stopinjami Celzija, vlažnost pa do sto odstotna. Za povečane učinke se dodajajo zelišča, ki preko eteričnih olj vplivajo na čiščenje in vlaženje dihalnih poti. V termah Zreče so posebnost parne savne zelišča z Pohorja. Učinki parne savne pospešujejo krvni obtok, s tem pa se koža nahrani z hranilnimi snovmi. Posledica je sijoča in zdrava koža. Preko znojenja se iz telesa izločijo strupene snovi, kar pripomore k čiščenju telesa ter razgradnji maščobnih in drugih odvečnih snovi v telesu. Parne savne krepijo imunski sistem, uporabniki so odpornejši na prehlade ter razna obolenja. Zaradi uporabe zelišč so parne savne na splošno koristne za dihala, posebno pa za osebe z astmo ter raznimi drugimi težavami z dihali.

V termah Zreče sta dve parni savni, katerih posebnost je vpetost v pohorsko arhitekturo. Sklop savn dopolnjujeta dve infrardeči savni, ki ogrevata telo z naravnimi vibracijami svetlobe. Infrardeče savne so sodobno odkritje, njihova posebnost je učinkovitost. Ker lahko prodrejo do pet centimetrov pod površje kože v kratkem času, so temu primerno bolj učinkovite kot klasične savne. V primerjavi z finsko savno je energija večinoma usmerjena na telo, le dvajset odstotkov energije je namenjenih ogrevanju zraka v prostoru. Finske savne za razliko na telo preko predhodno ogretega zraka v prostoru. Zaradi te značilnosti lahko nudi učinke pri nižjih temperaturah, kar je dobrodošla lastnost za vse osebe s težavami na srcu in ožilju. Zelo uporabne pa so tudi pri izredno zdravih ljudeh, športniki se z njo po načelu kratko a učinkovito ogrevajo pred vadbo ali nastopom. Katera savna je za nas najbolj učinkovita lahko izvemo preko osnovnih značilnosti, upoštevati pa velja tudi omejitve. Za omejitve velja najbolje povprašati osebnega zdravnika ali zdravnika, ki je v zdravilišču na razpolago. Osebni zdravnik bo znal oceniti primernost uporabe določene savne na podlagi izkušenj z osebo, zdravnik v zdravilišču pa na podlagi dolgoletnih izkušenj z obiskovalci.

Savna za izboljšanje počutja.

Načeloma savne niso priporočljive za osebe z akutnimi vnetji, poškodovani ljudje, v javne savne tudi ne smemo prehlajeni, vstopa nimajo tudi osebe z nalezljivimi boleznimi. Kako pogosto bomo uporabljali savne je prav tako odvisno od našega zdravstvenega in splošnega stanja. Najpogosteje se najbolj zvesti uporabniki savne se odločajo za uporabo enkrat ali dvakrat tedensko, zdravemu človeku poleg tega tudi dnevna uporaba savne ne škodi. Pri pogostejši uporabi je potrebno nekaj pozornosti posvetiti predvsem morebitnemu intenzivnemu izsuševanju kože. Poleg individualnih značilnosti kože igrajo pomembno vlogo uporabljena čistilna sredstva, kot so mila in šamponi.

Savne so darilo zdravju.

https://www.terme-zrece.eu/si/zdravje-in-wellness/wellness/savna-vas