Router

Večinoma v pisarnah, včasih pa tudi doma, nam samo en računalnik ni dovolj, saj želi hkrati na njemu delati ali igrati več ljudi. Če jih tudi več potrebuje dostop do interneta, bo potreben router, ki bo omogočil vsem, da hkrati uporabljajo internetni dostop.

Router je torej naprava, ki vaš računalnik poveže z modemom in naprej v internet. Vsak router ima tudi več izhodov, ki jih imenujemo porti. Število izhodov je različno in odvisno predvsem od tega, kako velik router ste izbrali ter koliko prostih izhodov potrebujete. Vsak izhod je namreč namenjen in omogoča dostop za en računalnik.

Router se preko kabla poveže z modemom in v nasprotni smeri ga preko žične povezave povežemo tudi na računalnik. Brezžični router ali brezžični usmerjevalnik je posebna izvedba routerja, pri katere ne potrebujemo kabla, da bi računalnik povezali z njim. V tem primeru potrebujemo le možnost brezžične povezave na računalniku. Brezžični router oz. brezžični usmerjevalnik lahko povežemo s skoraj vsakim prenosnim računalnikom, saj imajo prenosniki večinoma že vgrajeno brezžično povezavo
Nekoliko več težav bomo imeli, če povezujemo brezžični router oz. brezžični usmerjevalnik s stacionarnim računalnikom, saj le-ti večinoma nimajo vgrajene možnosti brezžične oz. wireless povezave. Kljub temu lahko to težavo hitro odpravimo, saj obstajajo številne USB naprave, ki omogočajo tovrstno povezovanje ob uporabi dodatnega programa. Tudi cena teh naprav je dokaj nizka in navadno precej nižja od brezžičnega usmerjevalnika oz. routerja.

Vsak brezžični router ima tudi omejen domet. V manjših stanovanjskih enotah bo zadostoval že vsak router, a če želite do interneta dostopati iz vseh sob večje hiše, boste morali poseči po precej bolj zmogljivih usmerjevalnikih.

Varnost vašega sistema je pri brezžičnem routerju zelo izpostavljena, saj lahko do njega dostopa vsak, ki se nahaja v bližini in ima prenosnik ali računalnik z možnostjo brezžične povezave. Prav zaradi varnosti je nujno, da ob namestitvi brezžičnega routerja, z ustreznim geslom zaščitimo dostop do routerja in naše internetne povezave. Brez uporabe gesla smo precej bolj izpostavljeni vdorom v sistem, a hitro se bo našel tudi kdo, ki bo brezplačno in ne da bi vi vedeli, uporabljal vašo povezavo, ob tem pa bo vam delovala počasneje, saj bo bolj obremenjena, kot bi jo vi sami obremenili.

Linksys brežični router je ena izmed možnosti. Prav gotovo lahko rečemo, da je Linksys brezžično router dobra izbira, če potrebujete kvaliteten brezžični router, z dobrim dometom in ugodno ceno. Linksys brezžični router spada tudi med najbolje prodajane modele tovrstnih routerjev pri nas in tudi v tujini.