Razvijanje fotografij v rentgenu

Rentgenske žarke se uporablja za postavljanje diagnoz oz. se na podlagi teh izvaja nadaljnje zdravljenje. Tej vedi se reče radiologija, diplomirani inženir radiologije pa je tisti, ki je odgovoren za kvalitetno razvijanje fotografij. S tem se dobi ogromno podatkov, ki se jih potrebuje za to, da postavimo diagnozo.

Kako sploh poteka razvijanje fotografij za rentgen?

S to metodo se najpogosteje ocenjuje stanje kostne strukture in mehkega tkiva. Ko rentgenski žarki pošljejo snop skozi človeško telo, nastane v različnih tkivih različen odziv. Oslabitve je največja tam, kjer je mase veliko (kost) in najmanjša tam, kjer je atomsko število elementa manjše  (mehki deli telesa: maščoba, voda, zrak, mišice).

Svetloba prodre na drugi strani do rentgenskega filma, ki se nahaja v kaseti med ojačevalnima folijama in povzroči počrnitev. Ko poteče razvijanje fotografij, slika šele postane vidna.

Kako se to zgodi? Aktivna substanca filma je fotografska emulzija. Ta je sestavljena iz posebnih srebrovih kristalov in je na tanko nanešena na prozorno plastično osnovo. Potem pa slika nastane v dveh korakih. Absorbirana svetloba povzroči še nevidne kemične spremembe. Postopek razvijanja fotografij omogoči, da latentna slika postane vidna, potem pa film še fiksiramo, da ostane trajno vidna slika.

Novejša verzija je seveda digitalizirana. Proces poteka s posebnimi čitalci, ki razviti film presvetlijo in ga shranijo v digitalni obliki, na ta način pa je slike lažje prenašati in rokovati. Slaba lastnost je ta, da se lahko izgubi kakovost, da je prikaz na zaslonu slabši ali pa da prihaja do razlik med filmi zaradi določenih dejavnikov.

Podobno poteka tudi razvijanje običajnih fotografij

Na kratko smo vam opisali kako poteka razvijanje fotografij v svetu rentgenskih žarkov. Podobno je tudi v industriji. Vam pa svetujem, da se obrnete na katerega izmed strokovnjakov. Sam svoje fotke razvijam tukaj http://www.cewe.si/fotografije.html, naročilo preko spleta je veliko enostavnejše, kot če bi se vozil v kakšen fotografski atelje. Razvite fotografije so v mojem domu hitro, pošiljka pa je zelo ugodna.