Prenosniki obvladujejo velik trg in prinašajo veliko izbire

Danes lahko pod izrazom prenosnik razumemo mnogo različnih naprav, kar pa nas lahko malce zmede, če ne vemo natančno kaj sploh iščemo. Poleg prenosnikov, kot prenosnih računalnikov, bi namreč lahko mislili na tablične računalnike z operacijskim sistemom, kot je Windows ali Linux, poleg njih pa poznamo tudi tako imenovane hibride, to pa so prenosniki, ki se jim lahko odstrani ali obrne zaslon. Mednje denimo sodi model Yoga, ki ga proizvaja znano podjetje Lenovo.

Je to hibrid, prenosnik ali tablica?

Omenili smo, model Yoga podjetja Lenovo, ki danes pokriva velik del trga med prenosniki. To je serija računalnikov, ki jih odlikuje manj kot 13 mm debeline naprave in tehtajo zgolj in samo 1 kilogram. Danes v večini vsi novi prenosniki delujejo z operacijskim sistemom Windows 8.1, Windows 10 ali Ubuntu, če kupujemo nove ali refurbished kar pomeni, da so obnovljeni na tovarniške nastavitve.

HP Stream serija prenosnikov je denimo mišljena samo za brskanje po spletu in lažja opravila, ki ne obremenjujejo računalnika (programi iz zbirke Office, iskalnik YouTube, gledanje filmov). Tukaj bi lahko omenili tudi zelo popularni Chromebook. To so prenosniki z operacijskim sistemom Chrome OS, ki so večinoma mišljeni zgolj za preprosto uporabo interneta.

Odličen primer Chromebooka je Toshiba Chromebook, ki ima velik zaslon in tudi lep videz. Vendar, če kupujemo Chromebook, si moramo zapomniti, da so takšni prenosniki mišljene večinoma le za on-line uporabo. Kaj pa tablica in računalnik v enem? To je vedno bolj popularna iznajdba in marsikdo se upravičeno sprašuje, če so to sploh še prenosniki, a v osnovi gre točno za takšen tip računalnika iz katerega lahko kadarkoli snamemo tipkovnico in ostane nam samo še ekran, ki pa je hkrati tudi tablica na dotik. Tako lahko brez težav prehajamo z enega sistema na drugega in denimo na pot ne potrebujemo s seboj nositi tablice in prenosnika.

Novi prenosniki in neskončno možnosti

Novi prenosniki nas lahko hitro zavedejo, kajti na trgu so različni modeli, specifikacije, oblike in funkcionalnost. Zato je potrebno upoštevati nekaj preprostih vendar pa povsem osnovnih načel, ki nam bodo olajšala izbiro.

Ne kupujemo preveč

Samo nekaj let nazaj so bili malce več kot osnovni prenosniki veliko dražji, kot so danes odlični. Tako je bila lahko cena okoli 1000€ za zelo zmogljiv prenosnik, kar pa je danes cena za vrhunski prenosni računalnik. Edina izjema v tem primeru je Apple, ki pa svoj najbolj osnovni model Macbook Air prodaja le malenkostno pod to ceno.

Kupujemo za naše trenutne potrebe

Vsi prenosniki lahko na prvi pogled v trgovini izgledajo tako, da so napravljeni točno za nas. A resnica je drugačna. Ko se malce bolj spustimo v podrobnosti, se lahko hitro izločijo tisti prenosniki, ki pravzaprav niso za nas. Če veliko uporabljamo prenosnik in ga nosimo s seboj naokoli, potem iščemo lahek prenosnik, ki ga bomo udobno prenašali s seboj. Takšni prenosniki so denimo ASUS ZenBook, Microsoft Surface Book ali HP Spectre. Če potrebujemo močan procesor in grafično kartico, potem bo laptop občutno težji, imel bo več pomnilnika (8 ali 16+ GB), kot primarni disk pa verjetno uporabljal SSD enoto. Za profesionalno rabo na terenu in v pisarni, pa so zelo primerni prenosniki, ki so narejeni točno za to okolje. Mednje gotovo sodita tudi serija Latitude podjetja Dell in EliteBook podjetja HP.

Za nekatere je pomemben tudi videz

Prenosnik mora izgledati tako, da nam ga je udobno nositi okoli. Med vsemi modeli, ki so danes na voljo na velikanskem in bogatem računalniškem trgu, imamo zares veliko možnosti, da si med vsemi prenosniki izberemo tistega, ki ga bomo z veseljem nosili s seboj v službo, k prijateljem in sorodnikom in ga pokazali ter se morda z njim celo malo pobahali. To je seveda stvar posameznika.

Udobje nad vsem ostalim

Občutek pri delovanju tipkovnice in touchpada (sledilne ploščice), kvaliteta in tudi svetlost zaslona, jakost in kvaliteta zvoka, dober zajem slike spletne kamere ter seveda tudi dolžina trajanja baterije, ko se prenosni računalnik izključi iz omrežja, so ključnega pomena.

Omislite si torej tak računalnik, ki bo vam ustrezal. Med vsemi prenosniki na trgu ne gre dvomiti, da ga ne bi mogli najti zelo hitro.