Prehlad je pogostokrat posledica prehitrega oblaenja v topla oblaila

Prehlad je najbolj pogosto obolenje v jesenskem in zimskem času. Predvsem je pogost v prehodnem obdobju, ko se ljudje ne oblečemo vremenskim razmeram primerno. Popoldan je recimo precej toplo, zato se oblečemo bolj ohlapno, zvečer pa temperatura naglo pade in zato zaradi premraženosti staknemo prehlad. Tudi obraten scenarij je možen. Zbudimo se v mrzlo jutro, močno se oblečemo, čez dan se temperatura močno dvigne, zaradi česar se potimo in se kot posledica tega prehitro slečemo in izpostavimo mrazu. Zelo preprost nasvet za takšne razmere je, da v prehodnih obdobjih s seboj nosimo raje dva tipa oblačil, bolj toplo in bolj hladno oblačilo, ki ga uporabimo glede na razmere in potrebe.
V tem okviru, kako preprečiti prehlad, zdravniki svetujejo, da se v prehodnem obdobju iz jeseni v zimo ne pričnemo prehitro toplo oblačiti. Telo je organizem, ki se prilagaja postopoma in prehitro nadevanje zimskih kap ter rokavic, prepreči, da bi se telo samostojno okrepilo pred poslabšanimi razmerami. Zaradi tega nas lahko hitro doleti prehlad, če nismo ves čas toplo oblečeni. Razlog je preprosto v tem, da se telo ni uspelo privaditi na mraz in manj ugodne vremenske razmere, katerim je izpostavljeno.
Zato je zlasti v prehodu iz bolj toplega v hladnejše obdobje, če želimo, da nas prehlad ne preseneti že takoj na začetku sezone, kar je zelo pogosto, potrebno pametno izbirati oblačila. Pri tem je najbolje, da prisluhnemo lastnemu telesu, ki nas z občutki sporoča, kako ga najbolje zaščiti. Pri tem pa nas ne sme zanesti že prva sapica, ki nas malce zazebe, tako da nemudoma iz omare potegnemo najtoplejšo zimsko garnituro.