Prebolevanje razpada zveze

Razpad zveze je težka stvar za vsakogar, saj se skozi čas na partnerja zelo navežemo, nekatere pa to pripelje celo tako daleč, da postanejo povsem depresivni ali kaj hujšega. Nekateri seveda partnerja hitro prebolijo, drugim pa pomaga psihoterapija.

Na začetku se je najbolje prepustiti čustvom, ki nas navdajajo, saj je partnerja le tako mogoče najhitreje preboleti. Več, kot nam je ta oseba pomenila, težje bo. Čeprav partnerja preboli vsak po svoje, pa obstaja nekaj značilnih faz skozi katere nas gre večina. Te faze so

-zanikanje in izolacija

-pogajanje

-jeza

-žalost

-in pa navsezadnje prebolitev partnerja

Seveda sploh ni nujno, da si te faze sledijo v tem vrstnem redu, velikokrat pa se prepletajo med seboj. Ne bojite se poizkusiti kaj novega in se zamotiti z drugimi dejavnostmi. Poiščite si kakšen nov hobi, tam boste spoznali nove ljudi, malce zamenjali okolje in spoznali še kakšen drug pogled na svet. V primeru, da imate težave s spoznavanjem novih oseb in samozavestjo, kar je precej pogost pojav po končanju zveze, se lahko odločite tudi za kakšen coaching, coachingi so lahko različni in primerni za številne različne priložnosti. Kot pa sem rekel, pa je v nekaterih primerih potrebno poiskati tudi pomoč psihoterapevta. To pride v poštev predvsem takrat, ko so občutki ob izgubi zelo intenzivni, vplivajo pa lahko na našo samopodobo, psihično in celo telesno zdravje. Velikokrat se pojavi depresija, v nekaterih primerih pa celo samomorilska nagnjena, te težave lahko rešujemo s pomočjo psihoterapevta ali pa s pomočjo zdravil.