Pozitivne in negativne strani iskanja zaposlitve

Danes je zaposlitev vsekakor zelo pomemben element vsakega posameznika, ki je, ali se približuje zaključku šolanja. Prav iz tega razloga je ključnega pomena, da se zaposlitev zagotavlja, da imajo mladi večjo motivacijo k čim višji ter hitrejši dokončani izobrazbi. A danes se mladi k iskanju službe odpravijo s težkim srcem, saj je pridobitev zaposlitve izjemno težka, sploh če ste končali šolanje na področju, kjer delodajalci ne iščejo veliko delavcev.

Zato je slabih strani iskanja zaposlitve mnogo, pa vendar ne pomeni, da so te edine. Čeprav morda zaposlitev iščete že več mesecev in ste že vpisani v evidenco na Zavod za zaposlovanje, to ne pomeni, da je ne boste našli. Prav tako se ne odpovejte svojim sanjam – to, da iščete delo, ki vas veseli je izjemno velikega pomena. Če namreč ne boste opravljali dela, ki vas veseli, ne boste mogli pokazati vseh spretnosti ter znanj, ki ste se jih naučili skozi šolanje in prakso. Tudi pošiljanje prošenj je pomembno, saj Zavod za zaposlovanje vsega dela nebo opravil sam. Pazite na to, da jih ne pošiljajte v vsako podjetje, ki se vam zdi primerno, saj v primeru razgovora morda ne boste dovolj pripravljeni na vprašanja in zahteve, ki vam jih bodo zastavili. Posvetite se torej najprej podjetjem, kjer opravljajo dejavnosti, ki jih obvladate, ter šele na to tudi drugim.

Skušajte tudi navezati čim boljši stik z delodajalcem ter tudi delavci, že preden boste tam tudi dejansko zaposleni. Če bodo v vas videli zaupanja vredno osebo, bodo tudi delo prej dodelili vam, kot nekomu drugemu. In kljub temu, da danes veliko ljudi pošilja prošnje, tudi v elektronski obliki, nekateri delodajalci še vedno najbolj cenijo osebni stik z delavcem, zato v primeru razgovora bodite pripravljeni in se pozanimajte o podjetju ter bodite sproščeni in unikatni.