Potrebujete progresivna očala?

S starostjo se običajno pojavi tako imenovana starostna daljnovidnost. Zaradi nje človek na daleč vidi bolje kot na blizu. Po drugi strani pa se vid s starostjo lahko tudi slabša in ni več tak kot nekoč. To velja še posebej za tiste, ki so že celo življenje morali nositi očala. Če se njihovi dioptriji pridruži še starostna daljnovidnost, imajo kar naenkrat težave tako pri gledanju na blizu kot na daleč. Takšne težave lahko rešijo progresivna očala, ki pa morajo biti kakovostno narejena, če hočemo, da jih bomo lahko z veseljem uporabljali.

Ena očala za blizu in daleč

Progresivna očala so fantastična rešitev za vse, ki bi morali nositi očala tako za branje kot za gledanje na daleč. Zasnovana so namreč tako, da je vsako steklo na njih razdeljeno na posamezna polja. Spodnji del stekla se uporablja pri gledanju na blizu, branju in natančnih opravilih, čez zgornji del pa pogledamo, ko si želimo kaj ogledati v daljavi. Tako ne potrebujemo dvojih očal, ampak imamo le ena. Zaradi tega so progresivna očala super izbira. Čeprav so morda malce dražja, pa zaradi njih ne boste potrebovali še enih dodatnih očal, kar pomeni, da boste prihranili. Pa tudi bolj zadovoljni boste, kot pa če bi morali vaša očala kar naprej menjavati z drugimi, kar je zelo nepraktično in zamudno.

očala za daljnovidnost

Multifokalna stekla za očala

Zelo pomembno je, da so progresivna očala oblikovana posebej za osebo, ki jih bo uporabljala. Multifokalna stekla, ki so del takšnih očal, je treba namreč pravilno izbrati, enako pa velja za same okvirje. Progresivna očala so namreč specifična, zato jih je najbolje naročiti v specializirani optiki, kjer se na takšna očala dobro spoznajo. Niso namreč vsaka takšna očala primerna prav za vsakogar, zato je treba resnično temeljito premisliti, kakšne izbrati in ali ne bi bilo morda vseeno bolje izbrati dvojih očal.

Pomembno je, da imajo v izbrani optiki dovolj strokovnega znanja in da vam znajo razložiti prav vse možnosti, ki so na voljo, ter kakšne so razlike med njimi. Tako boste z vašo izbiro na koncu kar se da najbolj zadovoljni, vaša nova progresivna očala z multifokalnimi stekli pa bodo služila svojemu namenu in jih boste lahko uporabljali.