Pohodni čevlji naj bodo kakovostni, stabilni in udobni

Slovenci smo narod pohodnikov, zato ni nič čudnega, da je pohodništvo pri nas eden izmed najbolj priljubljenih športov. A ne glede na to, kakšne prednosti vse nam ta vrsta rekreacije nudi, dan v gorah bo lahko povsem pokvarjen, če pohodni čevlji ne bodo pravilno izbrani. Prav od njih je namreč odvisna tudi naša varnost, saj morajo opravljati številne naloge: blažijo udarce, varujejo pred takšnimi ali drugačnimi poškodbami, nudijo oporo in podporo in tako naprej.

Ko se boste odločali, kakšni pohodni čevlji so za vas najbolj primerni, naj vas nikakor ne zapelje le zunanji videz obutve. Res je, da vam morajo biti pohodni čevlji všeč tudi na pogled … a še tako lepo oblikovana in barvita obutev morda sploh ne bo zadostila svojemu osnovnemu namenu. Zato bodite pri izbiri pozorni predvsem na to, da so pohodni čevlji kakovostni. V pomoč pri nakupu naj vam bo naslednja misel: pohodne obutve ne izbiramo zato, da bi z njo hodili po modni pisti, zato nam mora predvsem zagotavljati udobno hojo med krajšimi ali daljšimi turami.

Nepravilno izbrani pohodni čevlji lahko za seboj pustijo pravo razdejanje. Tako bo vaša hoja povsem neudobna in nezanesljiva, vaša stopala pa premočena, otiščana ali ožuljena. Verjemite nam, da vam v takšnem primeru še tako čudovita tura ne bo prav v noben užitek, saj bo vsak korak izrazito boleč in neprijeten.

gorski čevlji za moške

Pohodni čevlji naj ustrezajo vašim pohodniškim ciljem

Od kakovosti pohodne obutve je torej odvisno, kako zadovoljni boste med hojo. Vaša stopala so namreč najbolj obremenjen del telesa, saj so v najtesnejšem stiku s podlago, po kateri hodite. Zato morajo biti pohodni čevlji izdelani tako, da vam nudijo dobro zaščito pred vremenskimi vplivi, dober oprijem stopala v čevlju, dober oprijem podplata na podlago in tako naprej. Izbirate lahko med različnimi kakovostnimi naravnimi ali sintetičnimi materiali, ki vplivajo na to, kako pohodni čevlji dihajo, kako so vzdržljivi in odporni. Ne pozabite tudi na udobje, saj je le-to ključnega pomena pri izbiri prave pohodne obutve. Nasvete za pravilno izbiro pohodnih čevljev si preberite tukaj.