Otroke knjige

Otroške knjige so trpežni izdelki, ki lahko preživijo tudi več generacij otrok, če le poskrbimo za to, da otroci pazijo na njih in z njimi ravnajo kar se da skrbno. Vsekakor moramo otroke najprej naučiti, da otroške knjige niso igrače, čeprav so namenjene zabavi.

Za skrbno ravnanje s knjigami smo odgovorni starši, saj se prav naš odnos do knjigice prenese tudi na otroka. Če sami pravljice za otroke in drugih knjig ne cenite ter z njimi ravnate malomarno, se bo ta odnos prenesel tudi na otroka. Prav tako ne bo nič pomagalo, če boste vi skrbno ravnali s knjigami, a otroka ne boste opominjali na napake in neprimerno vedenje ustrezno sankcionirali.

Največkrat se otroške knjige poškodujejo zaradi metanja in igranja, precej pogosto je za poškodbe krivo tudi to, da so otroci navajeni vse stvari preizkušati in tako tudi otroške knjige pogosto pristanejo med zobmi. Kombinacija sline in malomarnega ravnanja hitro pripelje do tega, da so vse knjige za otroke uničene, zaradi tega pa tudi manj zanimive tako za otroka kot za vas, ki takšne knjige, včasih tudi podzavestno, manj radi beremo.

Ko opazimo takšno ravnanje moramo takoj jasno sporočiti otroku, da to ni pravilno in da so otroške knjige namenjene branju in učenju ob gledanju slik in poslušanju. Seveda je največ pozornosti in truda potrebno vložiti na začetku, ko se vaš otrok šele prvič sreča s knjigo. Pri nekoliko starejših otrocih je to bistveno lažje, če imajo seveda primeren odnos do knjige, ki pa so ga morali skupaj s starši zgraditi v prvih letih življenja. Prav ta odnos se kaže še veliko kasneje, ko gre vaš otrok v šolo in dobi lastne knjige, ki jih mora uporabljati skoraj eno leto.