Otroška postelja, duša vsake otroške sobe

Najlepše otroške sobe so tiste v katerih niti ne znamo povedati kaj nam je všeč. Saj poznate tisti občutek, ko vstopite v nek prostor in se v njemu dobro počutite, a ne veste zakaj. To je igra barv in materialov, ki prostoru doda dodano vrednost celotni vsebini, tudi vam. In zato se v takih prostorih enostavno počutite bolje. Podobno arhitekti snujejo tudi vaše najljubše trgovine, saj zaradi tega v njih raje in več nakupujete.

Pa se vrnimo k otroški sobi. V njej je prav zagotovo poglaviten element otroška postelja. V postelji ljudje preživimo približno tretjino svojega življenja, otroci pa imajo ta odstotek še nekoliko višji. Zato je prav, da otroško sobo začnemo graditi prav iz tega elementa. Otroška postelja naj bo primerna otrokovi starosti. Če gre za dojenčka mu nikar ne kupujte postelje v kateri bo spal tudi kasneje. Dojenčki si želijo utesnjenih prostorov, ki jih spominjajo na bivanje v trebuščku. Pediatri celo svetujejo, da se dojenčka ob neutolažljivem joku tesno zavije v odejico, kar otroka pomiri. Če dojenčka postavite v posteljo se bo počutil popolnoma sam v ogromnem prostoru in spal bo manj in manj boste spali tudi vi. Za novorojenčke je najbolj primerna otroška postelja standardnih dimenzij cca 60/120 cm ali pa še manj. Če pa vam prostor in denarnica dopuščata pa bo nakup zibelke prava stvar. Zibelka vam bo doprinesla prenekatero minuto vašega spanca. Lahko pa izberete celo oboje v enem. Nekatere posteljice imajo tudi možnost zibelke. V prvih mesecih imate možnost vašega dojenčka zazibati v spanec, ko pa dobi spalne navade pa zibelka postane otroška postelja, kjer lahko otrok spi nekje do 3-4 leta starosti, odvisno od velikosti.

Kaj paziti pri iskanju otroške postelje

Otroška postelja naj bo kvalitetna in varna. Odprtine zaradi varnosti otrok ne smejo biti večje od 6 cm, robovi naj bodo široko zaobljeni, še bolje pa je, če so oblazinjeni. Dobrodošla je tudi možnost postavitve dna na različne višine, da je za starše lažji dostop, ali pa možnost nastavljanja višine stranice.
Ko imate izbrano posteljo pa se lotite izbire ostale otroške opreme okoli nje. Otroška postelja vam je že nakazala smernice v katerih iščite. Večina boljših proizvajalcev se te filozofije zaveda in ponuja otroško pohištvo, ki sovpada z posteljo ali pa je barvno združljivo.

Pohištvo, ki raste z otrokom

Nekateri proizvajalci pa so šli še korak dlje in zasnovali otroške postelje, ki rastejo z otrokom vse tja do najstniških dni. Z domiselnimi idejami se vse vrti okoli otroka in njegovih potreb. V začetku ima taka otroška postelja prostor za spanje še manjši od dimenzij klasičnih posteljic 60/120 in se v njih otrok počuti še boljše. Ob njej pa je na voljo tudi vse kar potrebujete za nego dojenčka. Ko pa otrok raste z enostavnimi posegi raste tudi postelja. Na koncu iz posteljice dobite junior posteljo, ki je uporabna do najstniških dni in ostalo pohištvo kot so predalniki, stol, omarice, pisalna miza in še več.

Čarobna otroška soba

Pa se vrnimo na začetek, kako pripraviti otroško sobo z dodano vrednostjo. Enostavno. Začnite pri postelji, nadgradite jo z ostalo opremo in dodatki. Vse skupaj pa postavite v prostor, katerega ste predhodno glede na izbrano pohištvo pobelili z barvami, ki barve pohištva še poudarijo. Ne bojte se eksperimentiranja, pobelite sobo z različnimi barvami. Temnejše stene pobelite v svetlejše odtenke, svetlejše stene pa v nekoliko temnejše odtenke ali celo temnejše barve. Čarovnija pa bo v prostor prišla sama.