Otroci in košarkaška žoga

Košarka je eden izmed zelo priljubljenih športov pri nas in tudi na sploh v svetu. Nanjo se navdušujejo že zelo majhni otroci, ki se s pravim otroškim veseljem podijo za žogo in jo mečejo na koš, v želji, da bi ga zadeli in se pokazali pred vrstniki. Kasneje jih starši vpišejo v klub, da se naučijo prvih pravih košarkarskih gibov.

Doma otroci pogosto na koš mečejo lahke žoge, za raznovrsten otroške igre. S tem seveda ni nič narobe, prav pa je, da se seznanijo tudi z žogami, ki so namenjene posameznim športom. Košarkaška žoga ima, kot vse druge, svoje posebnosti. Je nekoliko težja, kot na primer žogi za nogomet ali odbojko. Otrokom moramo razložiti, da je z njo potrebno ravnati drugače, kot z lažjimi žogami, saj lahko sicer pride do poškodb.

Seveda je pri otrocih najpomembnejša igra, vendar pa nekaj strokovnosti, ki se začne že z nakupom košarkaške žoge, ne škodi. Pri nakupu svetujem, da se o tem pogovorite s prodajalcem, ki je za to usposobljen in ima znanje. Nikakor ne kupujte otrokom zelo težkih žog, ki jih pri igri ne bodo mogli obvladati. Če imate možnost, vprašajte tudi  trenerja košarke, ki trenira vašega otroka, ali drugega strokovnjaka.

Na spletni strani Sim šport servis sem našla nekaj mer košarkaških žog po letih. Od 5 do 8 let svetujejo žogo s premerom 56 cm in težo 310 g. Otroci, stari od 8 do 12 let naj imajo žogo s premerom 70 cm in težo 500 g. Košarko za mladinke imenujejo za otroke stare od 12 do 14 let, premer žoge, ki je primeren za njih je 73 cm, teža pa 580g. Otrokom, starejšim od 14 let pa že lahko kupite košarkaško žogo za moško oz. žensko košarko.

dominican kids playing basketball