Optimizacija spletnih strani ali oglaševanje?

Razmišljate o tem, kako bi na svojo spletno stran oziroma v svojo spletno trgovino privabili kar največ uporabnikov? Na voljo imate kar nekaj možnosti, glavni pa sta vsekakor optimizacija spletnih strani in oglaševanje – predvsem na družbenih omrežjih in v sistemu Google Adwords.

Kako uporabniki iščejo in kako najdejo?


Kakšna je prava kombinacija oziroma koliko vam lahko prinese oglaševanje ter koliko optimizacija spletnih strani, je odvisno od tega, kaj nudite oziroma ponujate ter kakšna je vaša ciljna skupina. Pomembno je torej, kako vaši potencialni uporabniki na spletu iščejo in na kakšen način vas najdejo. Vsekakor je najbolj preprosto, če računate na prepoznavnost svoje blagovne znamke – to je garancija, da jo bo uporabnik vtipkal v iskalnik ali naslovno vrstico in se takoj znašel na vaši strani. A takšnih primerov je precej malo. Večinoma si moramo zagotoviti promet na strani tako, da jo oglašujemo ali pa je na delu optimizacija spletnih strani.

Tako optimizacija spletnih strani kot oglaševanje izven specifičnih strani se zanašata na podoben princip. Optimizacija spletnih strani temelji namreč na ključnih besedah, oglaševanje pa na piškotkih, ki beležijo spletno obnašanje – in tako zbirajo podatke o tem, katere strani uporabnik obiskuje, kaj ga zanima, kaj so enake ali sorodne ključne besede, za katere velja prikazati oglase. Vendar pa uporabniki oglaševanja in optimizacije ne razumejo na enak način. Če vam optimizacija spletnih strani omogoča, da ste med najboljšimi zadetki, uporabnik spleta na to nebo gledal kot na nekaj, za kar ste plačali – verjel bo, da ste v vrhu zaradi svoje kakovosti in relevantnosti. Če se mu prikažete v obliki oglasa, pa bo natančno vedel, da od njega nekaj želite in ste bili v to pripravljeni vložiti tudi nekaj sredstev

Kar se tiče ključnih besed, pa naj gre za optimizacijo ali oglaševanje, pa velja pomisliti še na nekaj – na pestrost besed. Uporabniki pogosto ne iščejo točno določenega proizvoda, temveč želijo rešiti nek svoj problem. Če torej prodajate ročne ure, naj ključna beseda ne bo zgolj ure – naj bo tudi darilo, obletnica, rojstni dan in podobno. Tako boste pridobili tudi uporabnike, ki ob nakupu darila ne pomislijo prav na uro.

Ste se kdaj vprašali, kdaj optimizacija spletnih strani ne zadostuje in je najbolj pomembno, da hkrati še oglašujejo? Gotovo to velja takrat, kadar smo sezonsko vezani. Če želite na primer prodati izdelke v predbožičnem času, če spomladi ponujate kopalke, poleti šolske potrebščine in  podobno, se ne zanašajte le na to, da bo za prodajo poskrbela optimizacija spletnih strani – vedno je smiselno vložiti še v oglaševanje.