Opis poklica odvetnika

Ste dijak ali študent ter vas zanima pravo in z njim povezane teme? Ali radi svetujete in pomagate ljudem?  Bi se po končanem šolanju radi zaposlili v službi, ki ima veliko povezav s pravom in podobnimi temami? Potem vam bo zagotovo všeč poklic odvetnika. Ta je pravnik, ki ima pravniški državni izpit. Odvetnik je tudi član odvetniške zbornice. Če mislite, da bi vas ta poklic res zanimal, potem si preberite nadaljevanje članka, kjer boste izvedeli veliko več o samem poklicu.

Kaj pravzaprav počne odvetnik? V strokovnem pomenu odvetnik pomaga strankam oziroma osebam, ki ga najamejo pri pravnih problemih na sodiščih in drugih podobnih ustanovah. Skratka, na čim boljši način pomaga stranki, da bo vse v skladu z zakoni in pravili na sodišču. Odvetnik je zaupanja vreden poklic. Na delovnem mestu sestavlja različne vrste pogodb, oporoke, gospodarske pogodbe, ter je tudi sam prisoten na sodišču poleg njegove stranke. Glavno vodilo njegovega dela pa je zaupanje njegove stranke, saj le ta želi, da bi se vsi podatki, ki jih je posredovala odvetniki, ostala tajna, kot morajo storiti tudi ostali zaposleni v odvetniški pisarni. Odvetnik se namreč lahko zaposli sam v svojem prostoru, ki se imenuje odvetniška pisarna, lahko pa se zaposli v podjetju z več odvetniki, vendar tudi tam najpogosteje opravlja delo v svoji pisarni. V dopoldanskem času po navadi delo opravlja na sodišču, popoldne pa v svoji pisarni, kjer ga lahko v uradnih urah obiščejo tudi stranke, če se želijo posvetovati z njim. Obstajajo različni tipi odvetnikov, kot je naprimer odvetnik za civilno pravo, za gospodarsko pravo, delovno pravo in še kakšno.

Pri delu odvetnik uporablja računalnik, ostalo pisarniško opremo, vse pogosteje pa tudi prevozno sredstvo. Pri zastopanju na sodišču pa potrebuje tudi odvetniško togo. To je posebno oblačilo, ki ga mora odvetnik nositi v skladu z zakoni, ki določajo oblačenje na sodišču.