O toplotnih črpalkah

Za toplotne črpalke ste zagotovo že slišali, če ne drugače takrat, ko ste se začeli zavedati, da vaš trenutni sistem za ogrevanje stanovanja porabi preveč virov, ali okolijskih ali pa tistih iz vaše denarnice.

Toplotne črpalke so sicer na trgu že kar nekaj časa, a so v zadnjih letih doživele preporod, saj je tehnologija napredovala do te mere, da so le-te izredno učinkovite. Preden opišemo različne tipe TČ pa si kar oglejmo njihovo delovanje. Najbolj široka razlaga, ki vam jo lahko podam je ta, da toplotne črpalke črpajo toploto iz okolice, ki jo nato s pomočjo sistema še ogrejejo.

Poznamo različne tipe toplotnih črpalk, na voljo so vam TČ zemlja-voda, zrak-voda ter voda-voda. Izbira toplotne črpalke je seveda povsem odvisna od vaših energetskih potreb in potreb objekta, ter seveda razpoložljivega vira toplote. Čeprav imajo te naprave ogromno prednosti pred ostalimi napravami, ki se uporabljajo za isto stvar, pa imajo tudi nekaj slabosti, ena izmed teh je ta, da ne morejo delovati v premrzlem prostoru.

Nekatere toplotne črpalke ne pokrijejo vseh energetskih potreb objekta, tu je potrebno zagotoviti dodatno ogrevanje. TČ vam bodo prepolovile stroške zdajšnjega sistema ogrevanja, porabili pa boste lahko samo tretjino stroškov ogrevanja za cel dan. Če boste v omenjeno napravo investirali pa se to ne bo poznalo samo na vaši denarnici, temveč tudi na okolju. TČ drastično zmanjšajo izpust škodljivih plinov v okolje, emisije pa se lahko zmanjšajo tudi do 60%. Tema naslednjega članka pa bodo klimatske naprave.