Nogometni čevlji se spreminjajo z neverjetno naglico

Nogometni čevlji se kot številni sodobni izdelki, spreminjajo z veliko naglico in mnogimi spremembami.

Aktualni nogometni čevlji so drugačni od nogometnih čevljev izpred desetletja. Z nogometnimi čevlji izpred druge svetovne vojne, pa nimajo praktično nič skupnega. Danes elegantni nogometni čevlji so bili nekoč nič drugega kot škornji. Edina omembe vredna primerljiva osnovna lastnost je kakovosten podplat.

Kopačke za igranje nogometa

Tako danes, kot pred drugo svetovno vojno so vedeli, da je stik z podlago ključ do kakovostne uporabe. Pred drugo svetovno vojno so podplat opremili s kovinskimi žeblji, po drugi svetovni vojni se je spreminjali zgolj njihova oblika, način pritrjevanja in materiali. Večje spremembe, pa so po drugi svetovni vojni doživeli nogometni čevlji v vseh ostalih delih. Za razliko od nogometnih čevljev pred drugo svetovno vojno, so bili povojni nogometni čevlji lažji. Do danes se tekma zniževanja teže zgolj zaostruje.

Igranje vrhunskega nogometa

Če bi današnje nogometne čevlje obuli nogometašu iz konca devetnajstega stoletja, bi imel občutek letenja oz. lebdenja nad igralno površino. V najslabših igralnih pogojih so namreč takrat nogometni čevlji tehtali skupaj dva kilograma. Takratni nogometni čevlji so bili nič drugega kot škornji, nekoliko prilagojeni nogometni igri.

Po drugi svetovni vojni

Po drugi svetovni vojni se je razvoj prenesel tudi na zagotavljanje dobrega oprijema na zelo različnih podlagah. Pomembno odkritje so bili vijačni čepki, ki so omogočali več manevrskega prostora za prilagoditve. Nogometna igra je napredovala tudi na področju nadzora ter moči udarca. Nadzor je sestavljen iz prejetih informacij ob stiku nogometnega čevlja z žogo ter njihovega prenosa od zaznave na stopalu do možganov.

Vse skupaj se zgodi zelo hitro, izkušeni nogometaši pogosto ravnajo tudi instinktivno ter na podlagi izkušenj znajo predvidevati kakšno informacijo bodo prejeli, glede na vse lastnosti gibanja žoge. Z dodano močjo udarca je postala igra hitrejša in bolj dinamična. Začel se je večni in neprekinjen napredek, ki mu že rekreacijski igralci komaj sledijo.

Nogometni čevlji se spreminjajo že več kot stoletje in pol. Preberite več o tem.