Nasveti za uspešen najem nepremičnine

Preden sklenete pogodbo o najemu nepremičnine, morate pridobiti odgovore na določena vprašanja. Bodočega najemodajalca vprašajte glede stroškov, električne napeljave, stanja vodovodne napeljave, ljubljenčkov, bele tehnike, gospodinjskih aparatov, sosedov in podobno. Pomembno je, da ste celovito obveščeni o vseh aspektih glede vašega novega doma. Kasnejše reklamacije in pritožbe ponavadi lastniki ne upoštevajo. V kolikor najdete kakšne pomanjkljivosti, jih popišite in uveljavljajte že na začetku.

Poiščite podrobnosti na spletu

Ko na spletu iščete nepremičnine Maribor, se skušate omejiti na tista stanovanja in hiše, ki ustrezajo vsem vašim zahtevam. Pred podpisom želite izvedeti vse o velikosti nepremičnine, stroških, parkiranju, oddaljenosti od pomembnih točk, cestni povezavi, javnem prevozu in podobno. O vseh teh podrobnostih se prepričajte pred prvim obiskom. Na lokaciji boste namreč zastavljali druga, bolj specifična vprašanja, ki so povezana z vašim stilom življenja.

Povprašajte o prejšnjih stanovalcih

Povprašajte o prejšnjih stanovalcih. Izvedite, ali so bili študentje, samski posamezniki, par ali pa par z otroci. Vprašajte tudi, koliko časa je stanovanje prazno in zakaj. V primeru, da je stanovanje bilo prazno nekaj mesecev, prejšnji stanovalec pa je odšel po mesecu ali dveh, se povprašajte, kaj je narobe z lokacijo. Pogosto menjanje stanovalcev kaže na težave s stanovanjem. Lastnik vam mora dati jasne odgovore o prejšnjih stanovalcih in njihovih navadah.

Ogled nepremičnine Maribor v živo

Lastnika vprašajte, zakaj navkljub iskanju po ključni besedi nepremičnine Maribor, niste našli podatkov o zadnji renovaciji. Pozanimajte se, kdaj so stanovanje renovirali, kaj so zamenjali in zakaj je prišlo do vzdrževalnih del. Starost zgradbe vam pove veliko tudi o stanju stanovanja. Povprašajte, kdaj so nazadnje belili, kdaj so zamenjali tla ter kakšna vodovodna napeljava je na lokaciji. Poglejte tudi okoli oken in vrat ter preučite morebitni prepih, kondenz ali prepuščanje.
Dolgoročno načrtovanje
Lastnik vam mora povedati tudi o morebitnih renovacijah in vzdrževanju na dolgi rok. V kolikor je načrtovana renovacija fasade, strehe, vodovoda ali odtokov, vas mora o tem predhodno opozoriti. Če ste že ob prvem obisku opazili težave z okni, vrati, ometom in podobno, morate to takoj izpostaviti in dobiti pisno potrdilo, da bodo težave odpravljene.