Napenjanje, napoved težav

Napenjanje lahko pomeni napoved težav .  Težave z zdravjem so izkušnje praktično vsakega posameznika. Slednji jih v vsakem primeru želi na razne načine odpraviti oziroma izničiti njihove negativne učinke. Organizem je zelo zapleten, hkrati pa v svojih značilnostih odličen. Poleg vseh funkcij, ki jih opravlja in služijo omogočanju vseh človekovih sposobnosti, ima tudi sposobnost, da opozarja na težave.

Velikokrat se tega žal ne zavedamo. Tako lahko napenjanje skupaj spremenjenimi značilnostmi delovanja organizma opozarja na probleme našega ravnanja. Prva rešitev je prehrana. Ta je velikokrat tradicionalna rutina. Kar pomeni, da se ponavlja iz dneva v dan. Občasne težave kot je napenjanje, zato velikokrat spregledamo. To velja predvsem takrat, ko so težave kratkotrajne in minejo v kratkem času. Oziroma mislimo, da minejo. Problemi na katere opozarja težava so povezani z našo prehrano, lahko pa gre za že začetne stadije resnejših težav. Zato velja znake, kot napenjanje obravnavati resno. Ena od možnosti je kakovostna samopomoč druga pa strokovna pomoč. Obe možnosti lahko prinesejo učinke ter posledično optimalno zdravstveno stanje. Kakovostna samo pomoč je danes učinkovita predvsem pri manjših težavah. Dostopnost do koristnih informacij je danes veliko boljši kot nekoč predvsem zaradi večje splošne dostopnosti. Nekateri na tak način prisegajo, njihove izkušnje so dobre. Za napenjanje je znano, da ga lahko povzroča določena preveč ogljikovih hidratov, uživanje neprebavljene hrane, preveč encimov, požiranje zraka ter prebavne okužbe.

V tem primeru se odsvetuje splošno znan fižol, pa tudi ogljikovi hidrati kot sta sladkor in škrob, ker sta lahko razgradljiva. Večje težave, ki jih povzroča napenjanje obratno rešujemo preko strokovne pomoči, v nekaterih primerih pa se posamezniki tudi v primeru manjših težav odločijo zanjo. Gre za posameznike, ki verjamejo, da je strokovna pomoč daleč najboljša. Kljub temu, da imajo na voljo številne koristne informacije, se zavedajo učinkovitosti strokovne pomoči.  Napenjanje je vsem znana, v nekaterih primerih zelo nerodna težava.