Nakupovanje prek spleta

Kupovanje. Stvar s katero se bolj ali manj srečujemo vsak dan vsak dan, pa naj bo to hrana, čevlji, oblačila ali pa karkoli drugega. Kupujemo različne izdelke. Najpogosteje kupujemo seveda hrano in druge podobne potrebščine, ki jih potrebujemo vsak dan. Sledijo nakupi daril in oblačil ter nekatere splošne stvari, s katerimi se srečujemo nekajkrat mesečno. Kupujemo tudi avte (na približno pet let) in hiše, katere po navadi kupujemo le enkrat v življenju.

Načinov kupovanja pa je veliko. Lahko kupujemo v trgovinah, lahko pa tudi po spletu. Obe možnosti imata sicer tako prednosti, kot tudi slabosti. Kupovanje v trgovinah je sicer dražje, kot na spletu, vendar se lahko v živo prepričamo o kvaliteti izdelka (v primeru oblačil npr. lahko izdelek tudi pomerimo). Pa tudi ponudba je pogostokrat večja v trgovinah kakor na spletu. Na spletu je ponudba po navadi manjša, a dobra stran spletnega nakupovanja je tudi nižja cena izdelkov, je pa res da se ceni doda tudi nekaj malega poštnine ali carine, odvisno iz katere države, celine kupuješ želen izdelek. Ni pa nujno, veliko spletnih trgovin posluje s tako visokim volumnom, da si lahko privoščijo brezplačno poštnino nad zelo nizkimi zneski nakupa.

A v sodobnem času se kupovanje prek spleta vse bolj uveljavlja med človeško populacijo. Poznamo veliko spletnih trgovin, svetovno najpopularnejše pa so eBay, Amazon, AliExpress, v Slovenija pa Mimovrste.  Kupovanje prek spleta ima kar nekaj korakov do zaključka nakupa, vendar so dokaj enostavni, tako da nam ne povzročajo večjih problemov. Prvi korak je ogled spletne trgovine, kjer si izberemo izbrane izdelke, ki bi jih radi kupili (npr. moški čevlji, ženske hlače, ženske pajkice, ženska modna oblačila, suknjiči ali pa kaj drugega…) V drugem koraku se registriramo ali prijavimo v spletno trgovino, ki zahteva naše osebne podatke. Na koncu je potrebno le še izbrati način plačila. Izdelek po navadi potuje nekaj tednov, iz kakšne bolj oddaljene države pa tudi več mesecev.

Ena izmed mojih zadnjih izkušenj s spletnimi nakupi

Pred kratkim si je punca zaželela nove obutve. Moja prva ideja je bila, da v iskalnik Google vpišem spletna trgovina s čevlji. Našel sem precej zadetkov in jih pokazal punci, po slabe pol ure raziskave iz njene strani seveda, pa sem ji naročil nove gležnarje, ki so prispeli prešnji teden. Z njimi je bila zelo zadovoljna, med drugim pa tudi jaz, ki sem ji pomagal do nakupa. Sam sem po spletu naročeval predvsem oblačila. Imel sem predvsem pozitivne izkušnje, malce pa mi je šlo na živce vračanje blaga, ki mi ni bilo prav. Ampak ko na koncu pomislim na to, koliko živcev in tudi časa pustim v fizični trgovini, se mi to ne zdi nič hudega.

zimski čevlji kupljeni preko spleta