Nakup otroškega kolesa

Ko nakupujete otroško kolo, bodite v prvi vrsti pozorni na varnost, kakovost in primernost kolesa otrokovim letom in razvoju. Nepravilna izbira kolesa lahko privede do manjšega zanimanja za kolesarjenje in poveča možnost poškodb.

Za razliko od kupovanja kolesa za odrasle, kjer velikost izbiramo glede na velikost okvirja, otroško kolo izbiramo glede na velikost koles, merjeno v colah oz. inčih. Zmotno je prepričanje, da se mora otrok s stopali dotikati le pedal, ampak mora doseči do tal, kar znatno zmanjša možnost padcev. Velikost koles se meri v colah ali inčih. Za triletnika je primerno 12-colsko kolo, za štiriletnika 14-colsko in za šestletnika 16-colsko kolo. Otroškega kolesa pa nikar ne kupujte brez prisotnosti otroka. Poleg velikosti koles je pri izbiri pomembna tudi velikost otroka. Otrok naj preizkusi nekaj koles, za pomoč pa lahko prosite tudi za to usposobljenega prodajalca.

Dodatno oporo in varnost pri vožnji nudijo tudi pomožna kolesca. Nekateri priporočajo tudi uporabo poganjalcev (to so kolesa brez pedal), saj naj bi bolj pripomogli k otrokovem razvoju ravnotežja, kot pomožna koleščka.

Pomembne so tudi zavore. Otroško kolo ima lahko dve vrsti zavor; ročno in zavoro na pedalu. Zavore na pedalu so sicer varnejše, vendar otežujejo otrokovo učenje poganjanja pedal. Pri ročnih zavorah se pogosto zgodi, da otrok nenadoma in močno stisne zavore, kar ga vrže iz ravnotežja, kar prav tako lahko privede do nesreče. Zaradi tega imajo kolesa za manjše otroke zavoro na pedalu, kolesa za starejše in že izkušenejše otroke pa ročno zavoro.