Nakup nepremičnin v vseh regijah

Kljub temu, da je Slovenija majhna dežela, so nepremičnine praktično na vsakem koncu drugače ocenjene. Najcenejše so v Prekmurski regiji, najdražje pa v prestolni in Obali, sploh tiste, ki imajo pogled na morje.  Čeprav imamo malo morja in obale, za pogled nanj boste odšteli veliko, tudi do 30 % več glede na podobne nepremičnine, ki pa nimajo pogleda na morje.

Ker bi vsi radi živeli v Ljubljani ali njeni okolici, so tam nepremičnine tudi najvišje. Če že premišljujete o tej možnosti, potem se raje odločite za življenje na obrobju prestolnice. Nepremičnine so cenejše, še zmeraj pa imate Ljubljano na dosegu roke. Brezovica je od Ljubljane oddaljena 10 min po avtocesti, nepremičnine pa so tudi za 20 % cenejše. Poskušajte se ob jutranji prometni konici zapeljati od Črnuč proti centru Ljubljane – z avtomobilom lahko porabite tudi do 30 min. Okolica Ljubljane se zato splača iz več razlogov.

Nepremičnine v ostalih regija (Štajerska, Gorenjska, Dolenjska, Notranjska…) so v cenovnih okvirih, ki bi jih večina označila za normalne. Z redno službo in solidno plačo bi z nekaj varčevanja zmogli normalno odplačevati stanovanjski kredit. Ampak kjer so nepremičnine dosegljive, nastane drug problem: premalo zanimivo in aktivno življenje za večino mladih, ki se raje odpravijo v večja mesta. Mimogrede: kljub temu, da je Maribor 2. največje slovensko mesto, so nepremičninske cene daleč pod ljubljanskim povprečjem, a perspektive pa ni dosti več kot drugje v Sloveniji.

Obala, ki slovi kot druga najdražja glede na nepremičnine, je sicer zanimiva, a samo čez turistično sezono, ko se ponudi tudi veliko priložnostnih del. Zaradi edinstvene prednosti (morja) pa so cene nepremičnin enake kot v Ljubljani. Pogled na morje ni neprecenljiv, kot vas bodo nekateri želeli prepričati: trdno drži svojo ceno, nihče pa vam ne garantira, da se čez par let ne bo pojavil nov blok, ki vam bo zastiral morski pogled.

Cena, ki ste jo plačali, pa bo ostala enaka.