Ležaji – tipi in delovanje

Ležaji omogočajo delovanje mnogih strojev in drugih naprav, ki jih uporabljamo vsakodnevno. Poskrbijo za ustrezni prenos energije in zmanjšajo trenje na najmanjšo možno velikost, s tem pa ohranjajo dele stroja. Brez ležajev bi se mnogi deli stroja prehitro izrabili, zato bi jih morali prepogosto menjavati, kar bi bilo stroškovno neučinkovito. Poglejmo si, kako delujejo ti deli, prav tako pa si poglejmo, kje jih najdemo in možnosti njihove uporabe.

Delovanje ležajev

Koncept ležajev je zelo preprost. Namesto da bi predmet vlekli po podlagi, ga premikamo z vrtljivimi deli. Primer so recimo avtomobilska kolesa, ki delujejo kot ogromen ležaj. Med dvema površinama, ki se vrtita druga po drugi, skorajda ne nastaja trenje, medtem ko je trenje med dvema površinama, ki drsita druga po drugi, precejšnje. Ležaji so zgrajeni iz gladke notranje in zunanje površine, med katerima so kovinske kroglice, ki se vrtijo. Te kroglice prenašajo obremenitve s tem, ko se vrtijo med dvema površinama, tako pa poskrbijo za nemoteno vrtenje dela naprave.

Tipi ležajev

Obstaja veliko različnih tipov ležajev, glede na namen in vrsto uporabe. Glavni tipi so drsni, kotalni, magnetni, zračni, hidravlični in foljni ležaji, katerih izvedbe so lahko različne. Prav tako so posebna vrsta ležajev krmilni venci, obstajajo pa še nekatere druge vrste. Ležaji se delijo glede na vrsto obremenitve, ki so jo sposobni prenesti. Sile delujejo na ležaj iz različnih strani, tako obstajajo glede na to aksialni in radialni ležaji. V avtomobilu na primer najdemo ležaje, ki morajo prenesti več smeri sil, tako nanje deluje teža avtomobila, prav tako pa tudi stranske sile, ko med vožnjo zavijemo v ovinku.

Zmanjšanje trenja

Kljub majhnemu trenju, ki ga deli ležajev proizvedejo, poskrbimo za zmanjšanje le tega s pravilnim mazanjem. Mazalne masti morajo biti odporne tako na visoke pritiske, kot tudi na razmeroma visoke temperature, ki nastajajo v notranjosti ležajev. Prav tako je pomembna oksidacijska stabilnost, antikorozijske lastnosti ter dobra oprijemljivost masti.