Leseni nadstreški za avtomobile

Pozimi sneg in zmrzal, poleti sončna pripeka in toča. Veliko je razlogov za postavitev nadstreška za avto, poglavitni pa ostaja sprejemljiva cena in enostavna postavitev, za katerega ne rabiš gradbenega dovoljenja.

Pred naročilom moramo vedno poiskati kompromis med kvaliteto in ceno.  Koliko smo pripravljeni zapraviti za streho avtomobila. Seveda je pomembna vrednost avtomobila in seveda, če nimamo prostora v garaži kajti nova garaža rabi veliko novega dela. Saj je potrebno imeti vsa dovoljenja in načrt, kot za hišo.

Pri odločitvi za lesen nadstrešek, se pozanimamo o njegovi trajnosti. Masiven les je ne sušen in je zato manj stabilen. Ker se sredini lesa ne moremo izogniti, tak les pogosto razpoka in se ukrivi, posledično pa se zmanjša tudi nosilnost. Prednost masivnega lesa pa je nižja cena v primerjavi z lepljenim lesom, zato se ga pogosto uporablja za izdelavo enostavnih konstrukcij kot je recimo nadstrešek za eden  avto. Pri večjih konstrukcijah, kot so leseni nadstreški za več avtomobilov je masiven les premalo stabilen in nosilen, zato se priporoča izdelava iz lepljenega lesa. Cena je  višja, prednost pa je, da je lepljen les sušen v sušilnici, zlepljen pa je iz manjših kosov. Tak les je zelo stabilen, se ne krivi in ne poka. Izboljšana sta tako nosilnost, kot življenjska doba. Pri izdelavi lahko masiven in lepljen les med seboj tudi kombiniramo. Na mestih, kjer je les bolj obremenjen, se uporabi lepljen les, za stebre in špirovce pa masiven. Tako dobimo kvaliteten in cenovno ugoden izdelek.

Izbira je kar velika in vedno so zelo lepi, sploh pa koristni.