Leseni nadstreški namesto garaž za avtomobile

Razmah avtomobilske industrije in množično višanje življenjskega standarda po drugi svetovni vojni je pripeljalo do fenomena, ki se je še nekaj let prej zdel nedosegljiv. Najprej v Združenih državah Amerike, nato pa po Evropi se je avtomobil uveljavil kot osnovno sredstvo za transport, s širitvijo proizvodnje in nižanjem cene pa si ga je kmalu lahko privoščila skoraj vsaka družina. Zraven avtomobila so se seveda razvijali tudi infrastruktura in kulturni fenomen vožnje z avtom. Ni trajalo dolgo, da so ljudje ugotovili, da avtomobil zdrži precej dlje, če ga imamo pospravljenega na suhem prostoru. Avtomobili, parkirani zunaj, so namreč precej podvrženi rjavenju pločevine, ki se zelo hitro propagira po površini in lahko uniči celotno vozilo.

leseni nadstreški so vse popularnejši, saj so hiše manjše

Zato se je kot standardni prostor za avtomobil uveljavila garaža v pritličju stanovanjske hiše. Garaže so omogočale varno shranjevanje avtomobilov, največkrat pa so služile tudi kot manjše delavnice za popravila. Ker pa garaža zavzema precej prostora v hiši, se je z leti trend nekoliko zamenjal – prišli so leseni nadstreški.

V ospredje objektov za avtomobile so stopili leseni nadstreški. K temu je botrovalo več vzrokov: prvo gradnja manjših hiš, ki so bolj primerne za strnjena naselja in jih je lažje vzdrževati, zlasti pa evolucija avtomobilov, ki so postali z novimi postopki obdelave precej bolj odporni na rjo. Garaža je kmalu postala odvečni del, ki samo zaseda dragocen prostor v hiši. Leseni nadstreški so drugače rešili to problematiko. Ker so samostoječi, so leseni nadstreški kot nalašč za postavitev na že obstoječem dovozu, kjer bi tako ali drugače imeli parkiran avtomobil. Leseni nadstreški ponujajo streho in zavetje pred vremenom, ki se le malo razlikuje od garaže. Ker je avto pod streho zdrži dlje, tisto malo vlage, ki jo prinese veter, pa mu ne škodi več tako kot nekdaj. Poleg tega so leseni nadstreški tudi estetska popestritev hiš, ki z lesnimi elementi delujejo bolj domače.