Kupujete previjalno mizo? Kupite kvalitetno!

Previjalna miza je tisti del otroške opreme brez katere lahko zdržimo, a vendar si starši, ki so jo uporabljali, težko predstavljajo skrbeti za drugega otroka brez nje. Ustrezna previjalna miza doprinese toliko k udobju otroka in staršev, da kasneje res ne gre več brez nje.

Kopanje vašega otroka bo v banjici, ki je nameščena v previjalno mizo otročje lahko. Ne bo se vam potrebno sklanjati in ker ne boste v prisilnem položaju vas tudi ne bo bolela hrbtenica. Temperatura vode v taki banjici tudi ne pade tako hitro kot v klasični banji, še posebno, ker je vode malo. Zato je kopanje tudi za otroka udobnejše.

Zakaj sploh kupiti previjalno mizo?

Prvi razlog smo že navedli zgoraj, prav tako pa lahko iz rokava potegnemo še kakšnega. Nežno previjanje in skrb za kožo novorojenčka ojači čustveno vez med mamo in otrokom. Ker je previjalna miza na ravno pravšnji višini, varna in udobna bodo ti intimni trenutki potekali dlje in vez med mamo in otrokom bo močnejša. Prav tako so velika prednost previjalne mize odlagalni prostori, kjer boste lahko imeli vedno pri roki vse, kar boste potrebovali ob kopanju ali previjanju otroka. Tako bo tudi otrok ves čas pod nadzorom in varnejši.

Tipi previjalnih miz

• Lesene previjalne mize – komode

Prostostoječe lesene previjalne mize so najbolj prodajana skupina, saj jih lahko kasneje, ko otrok odraste, uporabljate kot predalnik v otroški sobi. Pri večini se predali odpirajo tudi ko je banjica v sami previjalni mizi. Tako imate celoten predalnik ves čas na razpolago. Pri nekaterih modelih je mogoče banjico ob uporabi izvleči na poseben nosilec kar omogoča, da otroka po kopanju neposredno prestavite na previjalno blazino. To je po mnenju mnogih staršev najbolj uporabna kombinacija.

• Previjalne mize iz umetnih mas

V tej skupini so previjalne mize največkrat na štirih nogah. Največkrat so kovinske, lahko pa tudi lesene ali iz umetnih mas. Te previjalne mize so odprte in opremljene z banjico, nad njo previjalno blazino ter eno ali dve polici. Spodnja polica se ponavadi da odstraniti in s tem se omogoči uporabo nad WC školjko ali bidejem, kar je seveda priročno za tiste, ki imajo manj prostora v kopalnici. Po uporabi se le te zložijo in lahko jih malce pospravite, a ravno majhne niso nikoli.

• Namenske previjalne mize

Za tiste z najmanj prostora, ki jim zgoraj navedene mize ne pridejo v poštev so proizvajalci zasnovali namenske previjalne mize, ki jih npr. lahko namestite na klasično kopalno kad (ne potrebujete nikakršnega prostora). Tu res izdatno privarčujete na prostoru a vaš položaj pri uporabi ne bo idealen in tudi križ bo bolj obremenjen. Najbolj enostavne pa so tiste, ki jih lahko uporabljate na mizi, posteljici in podobno. Tu gre za osnovno previjalno blazino s trdim dnom ter raznimi nogicami ki držijo previjalno na mizi, posteljici… Med temi je manjša posebnost le OK Baby Flat, kjer se nogice zložijo in tudi nastavljajo tako, da je uporabna tudi na kopalni kadi.

Kaj pa če mi nobena ne ustreza?

V tem primeru imate več možnosti. Otroka lahko previjate kje na trdi površini na katero postavite mehko previjalno blazino, ki z zavihki nudi varnost otroku. Kopate pa ga lahko v otroški banjici. Lahko se odločite za anatomske, ki jih enostavno postavite v vašo kopalno kad ali pa celo izberete zložljive banjice. Sliši se smešno, a so zelo uporabne. Zložene se pospravijo v vsako špranjo, pri uporabi na mizi pa so popolnoma varne in uporabne.