Kupovanje avtoplaščev

Avtomobilska oprema ni pomembna le za to, da je naš avto opremljen v skladu s prometnimi predpisi, temveč gre pri njej vsekakor tudi za našo varnost. Avto mora biti vedno opremljen tako, da je primeren za vožnjo v razmerah, kakršne vladajo na cesti. Še posebej v neprijetnih vremenskih razmerah, ko je na cesti sneg ali so te zaledenele, moramo avto opremiti s primerno zimsko opremo. Mednjo spada tako lopata, ki jo damo v prtljažnik, metlica, s katero bomo odstranili sneg z avta in strgalo, ki je namenjeno čiščenju ledu z vetrobranskega in drugih stekel. Poleg vsega naštetega pa so najpomembnejši zimski kos opreme gume oziroma pnevmatike, ki morajo imeti zelo grob in visok profil ter biti narejene iz drugačnega materiala kot letne pnevmatike, če želimo poskrbeti za varnost na cesti.

Kupovanje avtoplaščev je treba opraviti na vsakih nekaj let, ne glede na to, koliko kilometrov ste z njimi prevozili, saj so narejeni iz gume, ki ni neuničljiv material, zato sčasoma zaradi takšnih in drugačnih zunanjih dejavnikov, kot so različni vremenski vplivi ter spremembe temperature, spremeni oziroma izgubi svoje prvotne lastnosti, zato je stare avtoplašče na naših pnevmatikah treba nadomestiti z novimi. To velja tako za zimske kot za letne gume, čeprav slednjim navadno pri izbiri ne posvečamo veliko pozornosti, saj so razmere na cestah pomladi, poleti in jeseni manj nevarne kot pozimi. Kljub temu pa tudi kopna cesta lahko v dežju ali po njem postane zelo spolzka, pa tudi velika vročina poletnega asfalta lahko vpliva na oprijem avtomobilskih gum na cesti ter tako tudi na našo vožnjo po njej. Zato tudi kupovanje avtoplaščev za letno sezono, ki po slovenski zakonodaji traja od marca do novembra, ne bi smelo biti prepuščeno naključju.

Pred samim nakupom se je treba dobro pozanimati o vseh lastnostih, prednostih in morebitnih slabostih določenih avtoplaščev, ki jih nameravamo kupiti. Vsak model je namreč zasnovan tako, da se optimalno obnese v določenih razmerah, vse značilnosti posameznega avtoplašča pa morajo biti napisane v specifikaciji, poleg tega pa si lahko pomagate tudi z različnimi testi, v katerih si lahko ogledate primerjave različnih modelov in tako lažje izberete najboljšega.