Kdaj je zavorni sistem obrabljen?

Zavore se uporabljajo vsak dan in zelo pogosto. Dober zavorni sistem zaščiti vas in druge udeležence v prometu. Po pritisku na zavoro, se mora zaviranje začeti v trenutku, brez zaostajanja, neprijetnega drgnjenja ali oglašanja. Znaki obrabe so hitro opazni in potrebujejo vašo takojšnjo pozornost. V nasprotnem primeru vam lahko popolnoma odpovejo, kar pa predstavlja veliko potencialno nevarnost. Prednost današnjega tehnološkega napredka je tudi v tem, da lahko menjavo obrabljenih delov opravite tudi doma. Na spletu si oglejte videoposnetke in navodila za menjavo, nato pa si vzemite čas in zamenjajte dotrajane dele.

zavorni sistem

Prepoznajte znake obrabe

Prvi znaki, da je zavorni sistem obrabljen, se kažejo v daljšem odzivnem času. Po pritisku na zavoro opazite, da imate daljšo zavorno pot, kot včasih. Morda začne celo volan vibrirati, vozilo malce zanaša, opazna pa je tudi manjša nestabilnost vozila. To je že znak za preplah. V primeru, da čutite vibracije tudi v samem pedalu in v prestavni ročici, je potrebno kmalu ukrepati. Zaviranje ne sme biti hrupno, grobo in cvileče, temveč popolnoma neslišno. Nekatere novejše znamke imajo na armaturi tudi indikator obrabe, ki vas pravočasno opozori, da je čas za menjavo. Najbolj viden in skrb zbujajoč znak obrabe pa se kaže v spremenjeni barvi in razpokani površini diskov. Slednja je vidna tudi čez pnevmatiko.

delovanje bremz na avtomobilu

Postopek menjave doma

Pri menjavi potrebujete ustrezne ključe, dvigalko, žičnato krtačo, izvijače, WD 40, nove zavore in ploščice. Avtomobil parkirajte na ravno površino, z dvigalko ga dvignete in odstranite pnevmatike, nato pa zategnete ročno zavoro. S ključem odstranite vijake, ki fiksirajo disk na pesto. Ročno zavoro opustite in odstranite vijake, ki fiksirajo zavorno čeljust. Z močnim izvijačem odmaknete zavorno čeljust od diska in odstranite tudi zavorni ploščici. Bat potisnete nazaj v čeljust, nato pa s celotne površine čeljusti in ležišča zavornih ploščic odstranite rjo in umazanijo. Na očiščene dele nato namestite nov disk in sestavimo nazaj zavorni sistem v prvotno stanje. Vedno poskrbite, da zamenjate zavorni sistem na obeh straneh avtomobila hkrati, saj bo tako enakomerno obrabljen in bo nudil najboljše rezultate.