Katere sposobnosti mora imeti dober računovodja?

Dober računovodja je oseba, ki ima, kot prvo, ustrezno izobrazbo. Stopnja izobrazbe za računovodje ni predpisana, dober računovodja pa naj bi imel vsaj 6. stopnjo izobrazbe. Izkušnje so zelo pomembne, več izkušenj ima, boljši naj bi bil, saj lahko za konkretne situacije hitreje poišče rešitve. Da lahko svoje delo opravlja brezhibno, pa mora biti dobro strokovno podkovan, poznati mora slovenske in mednarodne računovodske standarde, davčno in pravno zakonodajo ter slediti njihovim spremembam.

Ker računovodja v večini svoje delo opravlja na računalniku, mora biti seveda tudi računalniško pismen. Zaradi vse večje komunikacijske povezanosti storitev z bankami, davčno upravo, upravno enoto, zdravstvom itd., preko spleta, osnovna računalniška pismenost ni dovolj, zato mora zelo dobro obvladati sodobno računalniško tehnologijo.

Pravijo, da če posameznik pozna osebnostne lastnosti, se lažje odloči kateri poklic bo opravljaj, saj bo le-te lahko skoraj v celoti izkoristil. Dober računovodja mora imeti lastnosti, kot so: logično razmišljanje, visoka mera zbranosti, iniciativnost, natančnost, marljivost, poštenost in vestnost. Poleg naštetih osebnostnih lastnosti pa mora, za dobro sodelovanje s strankami in zaposlenimi, imeti komunikacijske sposobnosti. Ker je njegovo delo delno samostojno, delno timsko, mora imeti tudi sposobnost timskega in samostojnega dela ter mora se znati dobro organizirati. Njegovo razmišljanje mora biti analitično in poslovno.

Dober računovodja ima profesionalen odnos do svojih sodelavcev in strank. Pri svojem delu mora biti samostojen in imeti sposobnost hitrega odločanja, saj ga prav ta odlikuje. Probleme mora reševati kar se da hitro, zato mora biti sposoben v čim krajšem času poiskati rešitve za nastale nejasnosti in probleme.

Če potrebujete računovodstvo, ki bo svoje storitve opravilo kvalitetno in korektno, vam svetujem Prima računovodski servis iz Škofje Loke. Povpraševanje jim lahko pošljete na tej povezavi http://www.primaracunovodstvo.si/