Kartuše – original ali cenejši »generik«?

Danes brez tiskalnika skoraj več ne gre. V podjetjih se večinoma uporabljajo tiskalniki za črni tisk, saj ti za dokumente praviloma zadostujejo, če je potrebna velika kakovost tiska, pa se ta odločajo za nakup laserskih tiskalnikov. Tiskalniki na barvne kartuše pa se najpogosteje uporabljajo doma, za domače potrebe. Z njimi lahko natisnemo kakšno fotografijo, različne etikete, otroci si natisnejo lepe barvne fotografije za šolske projekte. Pri tem pa se kartuše seveda hitro praznijo – in starši se pogosto razburjajo, da se od otrok zahteva barvno natisnjene izdelke, pri katerih na obliki ne gre skopariti, saj so nenazadnje za oceno, po drugi strani pa to terja velike stroške. Pri barvnih kartušah se barvilo namreč pri tisku fotografij precej hitro porabi.

Morajo biti kartuše res original?

Ne glede na to, kakšen tiskalnik imate, se pred nakupom originalnih kartuš vedno izplača nekoliko pobrskati po spletu in preveriti, kakšna je cena originalne zamenjave ter kakšno ceno lahko dobite za ponovno polnjenje ali za tako imenovane »ponaredke« oziroma »generike«. Seveda pa cena kartuše ni edino, kar odloča o vašem nakupu. Vedno je potrebno prebrati podatke o kartuši in vedeti, kolikšno kakovost ponuja oziroma koliko kopij boste predvidoma lahko z njo natisnili. Šele če primerjate ceno glede na število natisnjenih strani, boste dejansko dobili pravi podatek o tem, kakšna je prava cena.
Originalne kartuše imajo vsekakor svoje prednosti in marsikdo pravi, da neoriginalnih ne bi nikoli uporabljal, saj lahko škodujejo samemu tiskalniku oziroma privedejo do okvare. A to že dolgo ne drži več. »Generične« kartuše vam ravno tako omogočajo dober tisk in so polnjene s kakovostnimi barvili.
Kaj pa, če bi vendarle šlo kaj narobe? Tudi v tem primeru ni težav, kajti za kartušo prejmete vedno tudi garancijo. V kolikor se izkaže, da kartuša ni primerne kakovosti in vam pri tisku povzroča težave, jo lahko vedno pošljete nazaj prodajalcu in dobite povrnjen denar, ali pa izberete drugo kartušo.

Zakaj original kartuše ne gredo dobro v promet?

Bodimo odkriti: vsakdo bi rad pri svojih nakupih prihranil, če je to le mogoče. Glede na to, da vemo, da na končno ceno posameznega proizvoda ne vpliva le strošek njegove proizvodnje, temveč tudi blagovna znamka, vemo, da so tudi originalne kartuše delno precenjene oziroma velik del njihove cene predstavlja prav plačilo blagovne znamke, ki naj bi sama po sebi zagotavljala visoko kakovost. Vendar pa je s kartušami dejansko tako kot z oblačili: greje vas lahko zimska bunda proizvajalca dragih gorniških ali smučarskih oblačil, ali pa bunda, ki se ne ponaša z nobenim imenom – glavno, da vam je toplo. In tudi pri kartušah velja, da je glavno, da ustrezajo svojemu namenu, torej vam omogočajo dober tisk.