Kakšen žar izbrati

Ali ste pred nakupom novega žara, pa ne veste kaj izbrati? Bi izbrali plinski žar ali pa kateri drug žar? Na izbiro imate plinske žare, električne žare in pa žare na oglje, vsak izmed omenjenih pa ima distinktivne lastnosti, ki so značilne za določen tip žara.

Električni žari so najmanj priljubljeni, saj ljudje še vedno raje pečejo na žaru na oglje. So pa električni žari priljubljeni zato, ker lahko peko z njimi opravljamo tudi v notranjih prostorih. Peka na plinskem žaru ali na žaru na oglje notri ni ravno najboljša zaradi dima in plina.

Arome žara iz oglja ne more nadomestiti noben drug žar. Čeprav molekule dimljenega okusa nastajajo tudi med peko na plinskem žaru med tem, ko meso pečemo in iz njega kaplja maščoba, ta se nato ob stiku z grelno ploščo spremeni v dim in meso na tak način dobi okus.

Plinski in električni žari so segreti najhitreje, pri žaru na oglje pa je le-tega prej potrebno dodobra pripraviti in segreti, da na njem lahko pečemo, je pa res, da je temperatura žara najbolj vroča, taki temperaturi se ne moremo približati z nobenim drugim tipom žara.

Žare lahko kupite v katerikoli bolje založeni trgovini, hipermarketih kot so Mercator in podobni, največjo izbiro žarov različnih tipov pa boste našli na spletu ali pa v kakšni specializirani trgovini. Na spletu lahko ponudbe žarov poiščete s pomočjo brskalnika v katerega vtipkate željene iskalne pojme.

Peka na žaru je zdrava, zato se je poslužujte čimbolj pogosto.